Hydrolat z bambusa – z konserwantem (100 ml)
Hydrolat z bambusa to w 100% naturalny i ekologiczny hydrolat, który zawiera w składzie konserwanty dopuszczone do użytku przez jednostkę ECOCERT. Jest pozyskiwany poprzez destylację pędów bambusa Phyllostachys Reticulata z parą wodną (do produkcji 100L hydrolatu używa się minimum 5kg pędów, co świadczy o bardzo wysokiej jakości produktu).
Jest w szczególności polecany do pielęgnacji cery suchej, wrażliwej i podrażnionej.
Hydrolat bambusowy – właściwości kosmetyczne
- Hydrolat z bambusa sprawia, że skóra staje się aksamitna i matowa, a do tego miła i przyjemna w dotyku. Ze względu na obecność krzemionki chroni skórę przed utratą wilgoci i jednocześnie powstrzymuje proces starzenia.
- Bardzo dobrze nawilża i odżywia skórę, dzięki zawartości cukrów, białek oraz aminokwasów.
- Wykazuje również silne właściwości antyoksydacyjne i rozświetlające skórę, z uwagi na wysoką zawartość witaminy C.
Jak stosować hydrolat bambusowy?
- Dodaj do kosmetyków DIY – Użyj hydrolat bambusowy jako fazę wodną w produkcji domowych kosmetyków, np. szamponów do włosów normalnych (nadaje im połysk i elastyczność) czy balsamów i kremów ujędrniających, nawilżających.
- Stosuj w czystej postaci – Zastosuj hydrolat bambusowy w czystej postaci jako tonik do twarzy lub odświeżającą mgiełkę do włosów.
- Wzbogać domową maseczkę - Wymieszaj hydrolat bambusowy z ulubioną glinką, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Do tej mieszanki możesz dodać pół łyżeczki wybranego oleju oraz kilka kropli ulubionych składników aktywnych i olejków eterycznych, aby wzmocnić jej działanie.
Dozowanie
1-100% (można stosować bezpośrednio na skórę)
Specyfikacja techniczna produktu:
- Skład INCI: Bambusa Vulgaris Leaf Extract
- Pochodzenie: Francja
- Postać: Bezbarwny płyn
- Otrzymywanie: Destylacja z parą wodną
- Jakość: 100% naturalny i ekologiczny (certyfikat ECOCERT)
- Zalecane dozowanie: 1-100%
- Rozpuszczalność: W wodzie
- pH: 3,5-5,5
- Konserwanty: Potassium Sorbate, Citric Acid
- Przechowywanie i przeciwskazania: Produkt pozyskiwany z roślin. Barwa i zapach poszczególnych partii może nieznacznie różnić się między sobą.Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej i zużyć w ciągu 6 miesięcy po otwarciu opakowania.Chronić przed działaniem promieni słonecznych.