Kawa z Huby brzozowej
HUBA – CZAGA BRZOZOWA
SYBERYJSKA
Березовый гриб чага
1500g
opakowanie typu doypack z możliwością wielokrotnego zamykania.
Huba zmielona jak kawa.
NOWOŚĆ!!! 100% NATURALNY PRODUKT
Jak pić? Jak kawę na przykład: 2-3 łyżeczki zalać 200-250ml gorącej, ale nie wrzącej wody. Pozostawić do zaparzenia na ok. 5-10min. Im dłużej tym lepiej.
Guz brzozy nazywany jest również hubą brzozową lub czagą. W literaturze polskiej występuje pod różnymi nazwami. Błyskoporek podkorowy (Inonotus obliquus) to najczęściej używana nazwa botaniczna. Inne to: włóknouszek ukośny, błyskoporek ukośny, huba ukośna, czarna huba brzozowa, (czarny) guz brzozowy, czer, czyr brzozy, czaga, huba skośnorurkowa. Oprócz wymienionych nazw odnotować można nazwy, które występują lokalnie takie jak :czerniak brzozy, czernidło, czyreń, czarcie oko, a także czanga i pochodząca z Syberii czaga.
Jednym z najstarszych dokumentów świadczącym o wykorzystaniu owocników huby brzozowej do celów leczniczych jest „Corpus Hippocraticum” napisany przez ojca medycyny Hipokratesa z Kos w V wieku p.n.e. Zalecał on stosowanie miąższu huby do przyżegania ran.
Medycyna ludowa, co najmniej od XVI wieku znała i wykorzystywała właściwości lecznicze czagi brzozowej. Stosowano go w chorobach przewodu pokarmowego, przy bólach jelitowych, nadkwasocie, owrzodzeniach żołądka i dwunastnicy, dolegliwościach wątroby, śledziony i w chorobach nowotworowych. Zewnętrznie odwar stosowano do przemywania ran, do płukania w zapaleniu jamy ustnej i narządów rodnych.
Proces przygotowania:
Kawałki grzyba po zdjęciu z drzewa poddaje się oczyszczaniu, ostrym nożem oddziela się jasną część, która przylegała do drzewa
Przy pomocy innego ostrego narzędzia jak toporek oddziela się twardą czarną korę z grzyba
Brązową wewnętrzną część huby rozdziela się na kawałki, frakcje i poddaje procesowi suszenia w temperaturze max 60 * docelowo aby uzyskać wilgotność 13%, dopuszczalna rozbieżność to 10-15%
Ostygnięta chaga podawana dalej jest rozdrobnieniu na frakcje i pakowaniu
Huba brzozowa, jako lek przeciwnowotworowy używana jest przez medycynę ludową od 400 lat.
Bardzo ważną funkcją huby brzozowej jest normalizacja pracę systemu immunologicznego. Wzmacnia ona jego pracę w wypadku osłabienia i zwalnia w wypadku pobudzenia, co ma bardzo duże znaczenie w chorobach z autoagresją. Jest też ona bardzo silnym antyutleniaczem i zawiera wartościowe składniki odżywcze. Substancje znajdujące się w hubie stymulują szpik kostny do wytwarzania makrofagów. Ekstrakt z huby poprawia funkcję mózgu, pamięć i możliwości uczenia. Jest pomocny przy astmie i obniża poziom cukru we krwi.
Badania prowadzone w Europie i Azji dowiodły, że huba brzozowa ma bardzo cenne właściwości terapeutyczne i są to:
- oczyszczające
- ogólnie wzmacniające
- przeciwbakteryjne
- przeciwzapalne
- przeciwnowotworowe (związki o działaniu przeciwnowotworowym to: inotodiol i lanosterol)!
- przeciwwirusowe – związki terpenowe i laktonowe włóknouszka niszczą wirusy (np. grypy, HIV)
- obniżające ciśnienie krwi, zwiększa liczbę erytrocytów i limfocytów
- regulującą poziom cukru we krwi badania dowiodły, że wodny ekstrakt obniża poziom cukru we krwi
- osłaniające i odtruwające wątrobę
- stabilizujące pracę układu odpornościowego
- przeciwutleniające
- przeciwpotowe,
- przeciwgorączkowe
Czaga pozyskiwana w lasach dalekiej Rosji, w tajdze syberyjskiej od renomowanego producenta naturalnych herbat ziołowych.
Skład: inonotus obligus 100%
Masa netto: 1500g ±2g
Opakowanie doypack z możliwością wielokrotnego zamykania. Opakowanie zawiera etykietę i ulotkę w języku polskim.
Termin minimalnej ważności podano na opakowaniu: KWIECIEŃ 2025
Kraj pochodzenia: Rosja
Przeciwwskazania:
Nie zaleca się stosowania przy alergii, indywidualnej nietolerancji na hubę brzozową, podczas ciąży, w okresie laktacji, a przez dzieci poniżej 6 roku życia. Również nie zalecany przy przewlekłej czerwonce i zapaleniu jelita grubego.
Preparat nie jest lekiem. Warto przed użyciem skonsultować się z lekarzem. Bądźcie zdrowi!
Sposoby stosowania:
Jak pić? Jak kawę na przykład: 2-3 łyżeczki zalać 200-250ml gorącej, ale nie wrzącej wody. Pozostawić do zaparzenia na ok. 5-10min. Im dłużej tym lepiej.
Receptura nr 1
50 g rozdrobnionej chagi zalewamy 0,5 litra ciepłą, przygotowaną wodą i pozostawiamy na 2 doby w temperaturze pokojowej. Następnie przecedzamy, wyciskamy a następnie uzupełniamy przygotowaną wodą do objętości 0,5 litra preparatu. Przyjmujemy 1 szklankę 3 x dziennie na 30 minut przed jedzeniem. Rekomenduje się przyjmować preparat kursami 3-5 miesięcy z przerwami 7-10 dni.
Receptura nr 2
Suszone grzyby, najlepiej rozdrobnione, mocz w przegotowanej (ciepłej) wodzie do zmiękczenia. Następnie przetrzyj lub odciśnij lub przekręć przez maszynkę do mielenia. Uzyskaną konsystencje zalej wodą – w stosunku 1:5 (koncentrat:woda) i pozostaw na 2 godziny. Uzyskany roztwór podziel na równe porcje i wypijaj kilka razy dziennie.
Receptura nr 3
Weź 50g suszonych grzybów i wlej 1/3 litra wódki, pozostaw do pełnego naciągnięcia przez 3 tygodnie w miejscu chronionym przed słońcem. Pod koniec tego okresu odcedź mieszaninę. Uzyskany roztwór rozcieńczaj wodą: 1 łyżka stołowa – 50ml wody, przyjmuj 3 razy dziennie, 30 minut przed posiłkiem.
Powyższe receptury podsuwa producent, ale jeśli znasz inne, stosujesz je z powodzeniem, to używaj również swoich metod :-)
Bądź zdrowy!
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze od -1°C do 30°C i wilgotności względnej 70%.
5903949730180