BIAŁOPOREK BRZOZOWY BIAŁA HUBA BRZOZY 500 G
Masa netto - 500g
Składniki: 100% suszu białej huby brzozy
Kraj pochodzenia Polska
Przechowywanie - Pomieszczenia suche, czyste, chronione od światła w sposób niedostępny dla małych dzieci
Informacje o alergenach -
Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów (w tym orzechów arachidowych), migdałów, glutenu, sezamu i soi
Jest powszechnie występującym grzybem z rodziny pniarkowatych, zaliczanym do pasożytów lub saprofitów żywych i martwych brzóz. Na półkuli północnej należy do gatunków pospolitych, często spotykanych na drzewach porastających świetliste zagajniki, obrzeża lasów, miedze i okolice ludzkich siedlisk. Wyróżnia się półkulistym, poduszeczkowym kształtem oraz jednocie białym, zwartym miąższem, który u starszych osobników może przybierać kremową lub jasnobrązową barwę. Wysuszony hymenofor jest stosunkowo twardy i konsystencją przypomina korek, ma również miły dla zmysłów, grzybowy zapach. Białoporek brzozowy bywa często mylony z guzem brzozy, czyli włóknouszkiem ukośnym - ze względu na barwę nazywanym czarną hubą brzozową i również wykorzystywanym w ziołolecznictwie.
Odwar
1 łyżkę rozdrobnionego białoporka zalać 200 ml letniej wody. Odstawić na noc do namoknięcia. Rano doprowadzić do wrzenia na wolnym ogniu, po czym gotować ok. 5 minut. Zaparzać 20 minut, odcedzić. Pić po kilka łyków kilkukrotnie w ciągu dnia przed jedzeniem jako środek przeciwzapalny i wzmacniający.
Macerat
1 część rozdrobnionego białoporka zalać 5 częściami przegotowanej wody podgrzanej do temp. 50 st.C. Zakryć naczynie i pozostawić na dwie doby. Następnie wodę znad osadu zlać do szklanki, po czym dodać ciecz odciśniętą z osadu pozostałego na dnie naczynia. Spożywać do 3 szklanej dziennie.
Zamieszczone w serwisie opisy produktów mają charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępują konsultacji z lekarzem i nie mogą być podstawą do stosowania jakichkolwiek wyrobów medycznych, środków farmaceutycznych czy form terapii. Wszelkie decyzje w w/w kwestii należy konsultować z lekarzem.