Huang Xiao (50g)
Huang Xiao – żółta herbata znana jest od czasów dynastii Ming. Mówi się, że metoda jej produkcji zaginęła i została odkryta na nowo w latach 70-tych XX wieku. Huang Xiao to żółta herbata w nowszym, mniej ortodoksyjnym stylu, mocniej pieczona i wytwarzana z młodych, lecz rozwiniętych liści, w przeciwieństwie do najbardziej tradycyjnych żółtych herbat pąkowych. Mimo to zdobyła duże uznanie i otrzymała liczne nagrody, jak np. China's Tea Cup w 1999 roku. Herbatę tę można zaparzać trzykrotnie. Napar charakteryzuje się przyjemnym orzeszkowym smakiem z zaskakującymi nutami czekoladowymi.
Pochodzenie: Chiny, prowincja Anhui
Cechy charakterystyczne:
- Kraj pochodzenia: Anhui;Chiny
- region: Anhui;Chiny
- funkcjonalność: orzeźwiające;wychładzające
- smak: orzechowy;kakaowy
- aromat: delikatny;orzechowy
- parzenie - proporcje: 4g / 250ml wody
- parzenie - temperatura: 80-85ºC
- parzenie - czas: I parzenie 2 min II 3 min III 5-6 min
- parzenie - krotność: 3 parzenia;3 parzenia
- Waga (g): 50