Słodki kuzyn rooibosa - Honeybush miodokrzew
Odkryj wartościowe zalety i właściwości jakie posiada Honeybush miodokrzew. Z opisu dowiesz się również w jaki sposób najkorzystniej go stosować. Miodokrzew rośnie w południowej Afryce. Często używana jest również angielska wersja nazwy honeybush. A zawdzięcza ją przepięknemu miodowemu, słodkiemu zapachowi kwiatów, który zachowują również w postaci naparu.
Herbatę tę, niespokrewnioną tak naprawdę, podobnie jak rooibos, z krzewami herbacianymi, wytwarza się z liści krzewu Cyclopia intermedia. Co ciekawe, miodokrzew występuje jedynie dziko do tej pory nie udało się go przenieść w inne rejony świata ani na plantacje uprawne. Prawdopodobnie roślina do życia potrzebuje innych żywych organizmów, występujących w miejscowym ekosystemie.
Herbata z miodokrzewu zdrowa i bezpieczna
Słodko pachnący napar, jaki daje honeybush, to wartościowy napój, który może poprawić nasze samopoczucie już od pierwszego kubka. W jaki sposób miodokrzew wpływa na nasze zdrowie?
Jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy polifenoli wspomaga więc profilaktykę nowotworową i opóźnia procesy starzenia.
Dzięki zawartości naturalnych fitoestrogenów (roślinnych substancji o strukturze podobnej do estrogenów) łagodzi dolegliwości takie jak bóle miesiączkowe i przebieg menopauzy.
Zawartość minerałów i innych składników wzmacnia mięśnie i kości dobry jest więc dla sportowców.
Wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i działanie insuliny.
Działa odprężająco i rozluźniająco.
Jak pić herbatkę z miodokrzewu?
Miodokrzew to interesująca propozycja dla tych, którzy chcą urozmaicenia, a lubią napary z liści. Nie zawiera substancji pobudzających, nie ma też herbacianej goryczki może być więc ciekawą alternatywą dla dzieci i dla osób, którym po prostu nie odpowiadają mocne smaki. Uzyskana z liści miodokrzewu herbata honeybush smakuje podobnie do rooibosa jest delikatna i słodka. Pić ją można z mlekiem i cukrem, z dodatkiem soku owocowego, a także na zimno, jako herbatę mrożoną.
Jak zaparzać Honeybush miodokorzew?
Przygotowanie naparu z tej rośliny jest bardzo proste i nie wymaga więcej wysiłku niż dobra herbata.
Wsyp 1-2 łyżeczki herbaty do kubka.
Zalej wodą o temperaturze ok. 90°C.
Zaparzaj w zaparzaczu 5 minut pod przykryciem.