Homeland to nowa ormiańska marka przetworów spożywczych (istnieje od 2017 roku) firmy Derjava, która istnieje na rynku od 1995 roku. Oferuje produkty bez dodatków chemicznych, konserwantów, sztucznych barwników. Warzywa i owoce kupują od miejscowych farmerów, dzięki temu ich jakość jest na najwyższym poziomie. Wybudowanie nowej fabryki, która spełnia wszelkie możliwe normy jakości i konserwacji, spowodowało, że firma zaczęła eksportować swoje produkty do Europy. Obecnie w asortymencie ma ponad 200 różnych przetworów. Te produkty często są bio i eko, ale nie mają certyfikatów. "Do produktów firmy pozyskiwane są wyłącznie wysokiej jakości lokalne surowce bezpośrednio od rolnika. Wysiłek, cierpliwość i oczywiście miłość ormiańskiego chłopa do własnej ziemi to ważne składniki, bez których nie byłyby możliwe wysokie ormiańskie plony, jak również nasze wysokiej jakości przetwory".
--------
No nie wiem czy tłumacz nawalił czy tak ma być, ale jakoś ciężko mi zrozumieć pomysł na "roczną" i świeżą" paprykę. A takie jest polskie tłumaczenie na etykiecie. Na szczęście po angielsku "hot peppers" to nic innego niż ostra, gorąca, etc. papryka. Zresztą tsitsak (cisak) to ormiańska eksportowa potrawa z ostrej papryczki z czosnkiem, liściem laurowym (w wersji gruzińskiej często z orzechami). Ormianie marynują wszystko (mało marnują, bo szanują jedzenie) nawet jak czytam: melony, nie mówiąc o fasoli, bakłażanach czy pomidorach. W tej wersji firmy Homeland papryka jest w oleju roślinnym, wodzie, a poza liściem laurowym również pietruszka, koperek i seler.
Jak czytam na temat kuchni armeńskiej: "pieprzny tsitsak ma przyjemnie wyglądający żółto-zielony odcień. Pikantne w smaku, ale nie bardzo ostre. W rozsądnych dawkach stymuluje apetyt i poprawia trawienie. Jest stosowany jako dodatek do potraw mięsnych, rybnych, a nawet warzywnych. Chociaż ormiańscy miłośnicy pikantnych potraw mogą jeść tsitsak jako samodzielną przekąskę."
Bez sztucznych barwników, aromatów i konserwantów.
Skład: świeże zielone ostre papryczki, woda, olej roślinny, czosnek, pietruszka, koperek, seler, pieprz czarny, liść laurowy, sól, cukier, kwas octowy, kwasek cytrynowy.