Hodowla i użytkowanie koni. Tom I
oprawa miękka
stron: 148
9788375834796
Spis treści1. Znaczenie gospodarcze i uwarunkowania ekonomiczne chowu
i hodowli koni ... 7
1.1. Pogłowie koni ... 7
1.2. Organizacja hodowli koni w Polsce ... 9
1.3. Zarządzanie stadem ... 10
1.4. Uwarunkowania ekonomiczne chowu i hodowli koni ... 15
1.5. Opracowywanie wariantów prowadzenia przedsięwzięcia końskiego ... 16
Płyta CD
Ranking ksiąg stadnych na podstawie wyników w skokach przez przeszkody, ujeżdzeniu i WKKW według WBFSH
Kalkulacje kosztów produkcji pasz
Kalkulacje kosztów utrzymania koni
2. Identyfikacja koni ... 22
2.1. Wprowadzenie ... 22
2.2. Paszport konia ... 22
2.3. Znakowanie ... 26
2.4. Fotografowanie ... 27
2.5. Badanie grup krwi ... 27
2.6. Czipowanie ... 28
2.7. Fingerprinting ... 29
Płyta CD
Książka do identyfikacji koni
Palenia ras
Umaszczenie koni – prezentacja
Opis prezentacji „Umaszczenie koni”
Transpondery – prezentacja
Fingerprinting – prezentacja
Wzory dokumentów
3. Metody pracy hodowlanej ... 30
3.1. Wprowadzenie ... 30
3.2. Ocena pokroju ... 30
3.3. Ocena wartości użytkowej ... 33
3.4. Parametry genetyczne ... 41
3.5. Ocena wartości hodowlanej ... 42
3.6. Selekcja i dobór hodowlany ... 44
3.7. Księgi stadne ... 47
Płyta CD
Obliczanie indeksu wartości użytkowej
4. Użytkowanie rozpłodowe ... 52
4.1. Dojrzałość płciowa i hodowlana ... 52
4.2. Stanówka, przebieg ciąży i wyźrebienie klaczy ... 58
4.3. Wykorzystanie rozpłodowe ogierów i klaczy ... 62
4.4. Metody krycia klaczy ... 63
5. Wychów źrebiąt ... 66
5.1. Przebieg wzrostu i rozwoju ... 66
5.2. Metody wychowu ... 72
5.3. Wychów źrebiąt w grupach wiekowych ... 74
6. Użytkowanie koni ... 84
6.1. Użytkowanie zaprzęgowe ... 84
6.2. Użytkowanie wierzchowe ... 91
6.3. Inne rodzaje użytkowania ... 106
7. Żywienie koni ... 109
7.1. Pobieranie pasz, przewód pokarmowy, trawienie ... 109
7.2. Składniki pokarmowe ... 114
7.3. Potrzeby energetyczne i białkowe ... 117
7.4. Związki mineralne ... 119
7.5. Witaminy ... 123
7.6. Pasze stosowane w żywieniu koni i zasady ich skarmiania ... 126
7.7. Żywienie różnych grup koni ... 135
7.8. Pojenie koni ... 145
Płyta CD
Skład chemiczny i wartość pokarmowa pasz dla koni oraz zapotrzebowanie na składniki pokarmowe
Skutki nieprawidłowego żywienia koni i ich przyczyny
Przykładowe dawki pokarmowe
Literatura i materiały źródłowe ... 146
Hodowla i użytkowanie koni. Tom II
oprawa miękka
stron: 144
9788375835151
Spis treści8. Rasy koni hodowane w Polsce ... 7
8.1. Pojęcie rasy w hodowli koni ... 7
8.2. Podział ras ... 7
8.3. Rasy gorącokrwiste ... 8
8.4. Rasy zimnokrwiste ... 26
8.5. Konie prymitywne (pierwotne) ... 29
8.6. Kuce i konie małe ... 35
9. Cechy warunkujące przydatność użytkową koni ... 37
9.1. Pokrój i chody koni ... 37
9.2. Zachowanie koni ... 67
10. Dobrostan i utrzymanie koni ... 83
10.1. Wprowadzenie ... 83
10.2. Środowisko fizyczne ... 83
10.3. Środowisko społeczne ... 104
10.4. Wskaźniki dobrostanu ... 107
11. Wyścigi konne i hipoterapia ... 113
11.1. Wyścigi konne ... 113
11.2. Hipoterapia ... 123
Literatura ... 129
Konie Atlas ras
- 97 88378871767
- OPrawa: Twarda
Format: 20.6x28.3cm
Liczba stron: 384
Atlas, prezentujący 137 ras koni, zawiera zwięzłe opisy, krótką historię każdej rasy oraz informacje o charakterze i użytkowaniu należących do niej koni. Autorka wykorzystała w dużej mierze własne doświadczenia z pracy z końmi, poparte rozmowami z użytkownikami danej rasy. Część atlasową poprzedza krótkie kompendium podstawowej wiedzy o koniach, ich utrzymaniu, wyglądzie i użytkowaniu, a także słowniczek „końskich” terminów, znanych z reguły jedynie koniarzom.