Kukurydza pękająca Dobosz (Zea mays ssp.everta) nasiona 10 g
Kukurydza należy do rodziny roślin wiechlinowatych. Liczy 5 gatunków, podstawowy- kukurydza zwyczajna jest głównie uprawiana na paszę dla zwierząt. Uprawiana jest także na mąkę i kaszkę. Kukurydza cukrowa natomiast jest spożywana jako warzywo, w Polsce znana od XVII wieku, czyli stosunkowo niedawno. Ze względu na pojawianie się coraz to nowych odmian do uprawy w naszych warunkach staje się coraz bardziej popularna.Na świecie jest jednym z najbardziej popularnych i najczęściej uprawianych zbóż.
Dodatkowa wartość kukurydzy cukrowej to jej duże znaczenie dietetyczne w diecie bezglutenowej.
Odmiana pękająca Dobosz to polecana i bardzo popularna odmiana do uprawy amatorskiej. W sprzyjających warunkach rośliny wytwarzają dwie kolby. Ziarna tej odmiany mają barwę żółto-pomarańczową.
Kukurydza pękająca Dobosz uprawa:
Kukurydzę Złotą Karłową wysiewamy wcześnie ok. 10 maja po 2-3 ziarna na głębokość 4-6 cm, w rozstawie 40x40 cm. Po wzejściu przerwać pozostawiając 2 rośliny w jednym punkcie. Nasiona kiełkują w temperaturze powyżej 10 °C.
Kukurydza lubi stanowisko ciepłe, słoneczne a gleba powinna być zasobne w składniki pokarmowe, głównie wapń.Kukurydzy nie atakuje dużo szkodników i chorób.
Kolby kukurydzy pękającej zbiera się kiedy nasiona są w pełni dojrzałe.
- Gramatura: 10g
- Pora wysiewu: ok. 10 maja
- Zbiory: Wrzesień
Kukurydza pękająca Dobosz zastosowanie:
Kukurydzę cukrową jest idealna do bezpośredniego spożycia, marynowania, konserwowania i zamrażania. Na każdej plenerowej imprezie, odpustach, koncertach możemy zjeść ugotowane kolby słodkiej kukurydzy. Najlepiej smakuje z masełkiem i solą. Doskonale nadaje się też do grillowania. Ugotowane kolby można podawać także do obiadu lub jako przekąskę. Kukurydza cukrowa nie zawiera glutenu i będzie wspaniałym urozmaiceniem naszego jadłospisu. Zawiera dużo witamin z grupy B, białka i błonnika.
Kukurydzę pękająca wykorzystuje się do przygotowywania popularnego popcornu- idealnej przekąski na seanse filmowe i spotkania towarzyskie. A przygotowanie popcornu z własnoręcznie wyhodowanej kukurydzy na pewno da każdemu dużą satysfakcję.