Szynka z golonki przedniej peklowanej " Bodega Delizius Deluxe "
Cechy i funkcje
Jest rezultatem tradycyjnej produkcji szynek, kultywowanej od wieków i przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Jest to produkt odznaczający się dużym prestiżem międzynarodowym i bardzo ceniony jako produkt gourmet i delicatessen na całym świecie. Bez wątpienia, jest ona autentycznym luksusem dla podniebienia, co potwierdza wysoki poziom zadowolenia naszych klientów. Przybliżony czas peklowania wynosi: od 12 do 15 miesięcy.
Nasze szynki Delizius Deluxe charakteryzują się niską zawartością soli. Odwieczny rytuał suszenia i dojrzewania szynki odróżnia szynkę Bodega od innych szynek na rynku. Jest wysoko ceniona przez znawców i smakoszy na całym świecie
WIELOWIEKOWA TRADYCJA WYTWÓRCZA
Szynka z Jabugo jest wynikiem tysięcy lat doświadczenia i wielowiekowej tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Dzięki temu doświadczeniu poznano sztukę selekcji wysokiej jakości świń i zachowano rzemieślniczy system suszenia i dojrzewania w procesie produkcji najlepszej na świecie szynki z Jabugo.
Sztuka solenia i suszenia szynki to starożytna spuścizna gastronomiczna, która przetrwała przez wieki. Pierwsze zapisy o solonej wieprzowinie sięgają II w. p. n. e.
Delizius Deluxe dostarcza ten doskonały produkt prosto do Twojego domu w różnych wagach i w wygodnych opakowaniach z możliwością zamówienia wspaniałych akcesoriów, takich jak nóż do szynki czy uchwyt do szynki.
ŚWINIE IBERYJSKIE
Świnia iberyjska jest autochtoniczną rasą z Półwyspu Iberyjskiego, przez cały rok zamieszkującą góry. Jej pochodzenie i środowisko życia sprawiają, że jest to unikatowe zwierzę o specyficznych cechach: świnia iberyjska jest lżejsza, mniej tłusta i ma ciemniejsze futro niż inne odmiany, a także chodzi całymi dniami żywiąc się żołędziami i roślinami, dzięki czemu jej mięso uzyskuje swój szczególny smak.
Dodatkowo, z powodu anomalii genetycznej zawarte w żołędziachkwasy tłuszczowe oleinowe wnikają głęboko do tkanki mięśniowej zwierzęcia, przyczyniając się do powstania charakterystycznych żyłek w iberyjskiej szynce z Jabugo; dzięki tej anomalii jest to też najbardziej soczysta ze wszystkich odmian szynki.
GWARANCJA JAKOŚCI
Szynka z Jabugo Delizius Deluxe uzyskała Certyfikat Jakości z Calicer, wiodącej organizacji certyfikacyjnej w branży szynki iberyjskiej i pierwszej organizacji, która uzyskała autoryzację właściwych organów administracji i ENAC [hiszpańskiej państwowej instytucji akredytacyjnej] do potwierdzenia zgodności ze standardem szynki iberyjskiej.
Oprócz poszanowania tradycji i środowiska, nasza spółka wykorzystuje najnowsze metody sprzedaży internetowej i logistyki w celu zaoferowania klientom jak najlepszego produktu w jak najlepszej cenie i w jak najkrótszym czasie.
DELIZIUS DELUXE TO SYNONIM JAKOŚCI
Delizius Deluxe wybiera producentów w oparciu o surowe kryteria jakości. Nasz znak mogą nosić tylko najlepsze wyroby przygotowane z największą dbałością i uwagą.
Delizius Deluxe gwarantuje najwyższą jakość wszystkich produktów, tak aby mogły one w pełni dogodzić nawet najbardziej wybrednym podniebieniom.
HUELVA, STOLICA SZYNKI
Jabugo to małe miasteczko w Parku Krajobrazowym Sierra de Aracena y Picos de Aroche. Jest historycznie związane z szynką z Jabugo i jest ojczyzną najbardziej znanego na świecie oznaczenia pochodzenia szynki.
Region ten, porośnięty rodzącymi żołędzie dębami ostrolistnymi i korkowymi, cieszy się wyjątkowym klimatem idealnym do suszenia szynki z Jabugo: długie i zimne zimy przeplatają się z upalnymi latami, w czasie których suche, gorące dni ustępują chłodnym nocom, pozwalającym cieszyć się aromatem najlepszych na rynku iberyjskich szynek z Jabugo.
OJCZYZNA ŚWINI IBERYJSKIEJ
Miasteczko Jabugo położone jest w Parku Krajobrazowym Sierra de Aracena y Picos de Aroche. Na tym bioróżnorodnym obszarze o powierzchni 187 tys. hektarów tradycyjnie prowadzi się hodowlę świń iberyjskich żywiących się żołędziami tutejszych dębów ostrolistnych i korkowych. Dzięki kontroli produkcji gwarantującej zrównoważony rozwój region ten zachował przez lata swoje pierwotne bogactwo.
JAK ZACZĄĆ KROJENIE SZYNKI
Aby zacząć krojenie szynki z Jabugo, należy umieścić ją na uchwycie do szynki i użyć odpowiedniego noża do szynki. Noże te mają cienkie i długie ostrze, które nadaje im elastyczność potrzebną do cięcia. Potrzebny jest także krótki nóż do oczyszczenia szynki i usunięcia części tłuszczu.
Jeżeli szynka ma być jedzona przez dłuższy okres, lepiej jest skierować kopyto do dołu. Dzięki temu można będzie zacząć jedzenie od strony „babilla”, która zwykle wysycha szybciej niż „maza” – górna część z największą ilością mięsa.
Kiedy szynka zostanie już umieszczona w uchwycie, należy w pierwszej kolejności usunąć skórkę i żółtawy tłuszcz. Należy zachować tłuszcz, aby zakryć nim szynkę z Jabugo po skończonym cięciu. Następnie należy wykonać głębokie cięcie, które wyznaczy początek krojenia.
JAK KROIĆ SZYNKĘ
Teraz, kiedy jesteśmy już gotowi do rozpoczęcia krojenia, należy w pierwszej kolejności mieć na uwadze, że cięcia zawsze powinny być poziome, a nóż powinien być zwrócony w kierunku przeciwnym do naszego ciała. W celu uniknięcia wypadków, nigdy nie należy kłaść rąk na ścieżce noża. Należy kroić delikatnie i bezpiecznie.
Kiedy nóż wejdzie w kontakt z mięsem, należy wykonać lekko ukośne cięcie. Następnie należy obrócić nóż na płasko równolegle do szynki i kroić szynkę przesuwając nóż tam i z powrotem na cienkie, ale niezbyt długie plasterki.
Można zużyć całą szynkę. Po skończeniu „babilli”, należy obrócić szynkę i zabrać się za „mazę”. Najtrudniejsze kawałki można pociąć w kostkę do wykorzystania w wielu różnych przepisach. Pamiętajmy o bezpiecznym krojeniu i delektujmy się całą szynką z Jabugo.
JAK JEŚĆ SZYNKĘ Z JABUGO
Szynka z Jabugo powinna być spożywana w temperaturze 21ºC, by tłuszcz uwolnił cały swój smak. Plasterki powinny być jak najcieńcze żeby móc doskonale degustować szynkę.
Chociaż szynka z Jabugo jest doskonałym produktem sama w sobie, można ją także łączyć z różnorodnymi smakami, przy czym dodatkowy smak powinien służyć wzmocnieniu smaku szynki. Łączenie szynki w inne potrawy jest sztuką samo w sobie i zachęcamy do odnalezienia ulubionej kombinacji.
Na dodatek klasycznego połączenia z czerwonym winem, polecamy łączyć szynkę z piwem, musującym winem i białymi lub różowymi winami by dzięki kwasowości pozwolić na wzmocnienie tłustego smaku szynki z Jabugo.
Galeria produktu
Specyfikacja
Szynka z golonki przedniej
- Przybliżony czas peklowania wynosi: od 12 do 15 miesięcy.
- Niska zawartość soli
- szynka ( cała ) ma długość od 60 do 70 cm
- Wytwarzana z golonki przedniej
- waga: 4 kg
Zestaw kiełbas iberyjskich Delizius Deluxe
- 1 kiełbasa chorizo ibérico, 250 g
- 1 kiełbasa salchichón ibérico, 250 g
- 1 kiełbasa sobrasada ibérica, 250 g
- 1 kaszanka morcilla ibérica, 250 g