Historia owoców tropikalnych. Od awokado do zapote
- Oprawa: Miękka
- Ilość stron: 320
- Rozmiar: 14.5x20.5cm
- ISBN: 9788311153721
- Rok wydania: 2018
- Wydawnictwo: Bellona
- Stan: jak nowa
W naszych supermarketach pojawia się coraz więcej egzotycznych owoców, o których pochodzeniu, a także walorach smakowych czy zdrowotnych wiemy niezbyt wiele. Mijamy je obojętnie często dlatego, że nie wiemy, jak je jeść. Oto opracowanie, które uzmysłowi nam, jak wiele tracimy, podchodząc nieufnie do czerymoi, kaki, chinoli, lepiej znanej jako marakuja, czy zapote. Z tej książki dowiesz się między innymi: - co to jest gruszka aligatora? - za jakim owocem tęsknił na emigracji Gabriel García Marquez? - jakie drzewo Indianie uważają za palmę życia? - czy pieniądze rzeczywiście nie śmierdzą? - tego, że kiwi wcale nie pochodzi z Nowej Zelandii - kto przepada za słoniowymi wszami? - gdzie rosną owoce zwane „ogniem Zeusa”? - od kiedy Amerykanie żują gumę?
Stan książki
Poniżej opis stanu książki ↓
JAK NOWA
- Niezauważalne lub znikome ślady używania, które mogą obejmować nieuniknione następstwa użytkowania książki (mogące pojawić się m.in. w procesie przechowywania),
- delikatne zagięcie pojedynczej kartki,
- ledwie dostrzegalne zabrudzenie okładki lub pojedynczych stron.
Żadna z wyżej wymienionych wad o charakterze wizualnym lub mechanicznym nie wpływa na kompletną zawartość książki oraz możliwość odczytania jej pełnego tekstu.