TRADYCYJNY NÓŻ W TYPIE HIGONOKAMI, AUTORSTWA MIYAMOTO SEISAKUSHO
Tradycyjne, japońskie noże kieszonkowe, ręcznie wytwarzane od 1907 roku przez rzemieślników z cechu nożowników miasta Miki. Prezentowane noże wytwarzane są przez Miyamoto Seisakusho, jednego z dwóch ostatnich (obok Motosuke Nagao) mistrzów cechu. Niestety pan Seisakusho opuścił latach cech w latach 60-tych ubiegłego wieku, jednak nadal wytwarza charakterystyczne noże, które symbolicznie sygnuje znakiem ronina – samuraja bez pana.
Noże składane za pomocą charakterystycznej dźwigni, która służy do otwarcia noża i blokady ostrza kciukiem.
Głownie noży wykute są tradycyjną metodą, ze stali shirogami.
Rękojeści z czernionej stali nierdzewnej.
Noże - ze względu na ręczny proces wyrobu - nie są identyczne. Zdarzają się niewielkie różnice wymiarów pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami, niektóre noże mają niewielkie wady estetyczne. To proste i surowe noże użytkowe, które ewentualne estetyczne niedoskonałości wynagradzają walorami użytkowymi i charakterem.
Sprzedawane noże mają głownię długości ok. 85 mm oraz rękojeść długości ok. 95 mm.
Uwaga - głownia ze stali węglowej wymaga prawidłowego utrzymania - w szczególności suszenia po kontakcie z wodą.
Zdjęcia własne - przedstawiają jeden ze sprzedawanych noży.