Higiena zwierząt rzeźnych i mięsa
SPIS TREŚCI
-1C2
Spis treści.........................................................str
I. Wprowadzenie.......................................................5
1. Zadania oceny sanitarno-weterynaryjnej mięsa ......................5
2. Podstawowe przepisy prawne normujące badanie sanitarno-weterynaryjne
mięsa oraz ocenę tego produktu....................................6
3. Podstawowe zadania WIS w rzeźniach ................................7
II. Badanie przedubojowe..............................................8
1. Cele badania przedubojowego........................................8
2. Technika badania przedubojowego................................. 10
3. Postępowanie ze zwierzętami po badaniu przedubojowym..............11
III. Postępowanie ze zwierzętami dobitymi, dostarczonymi do rzeźni..12
IV. Badanie poubojowe............................................. 13
1. Uwagi ogólne o badaniu poubojowym ...............................13
2. Uwagi ogólne o badaniu makroskopowym............................14
a. Wyposażenie osoby przeprowadzającej badania makroskopowe .... 15
b. Kolejność poubojowego badania makroskopowego ................16
c. Ogólne zasady badania narządów wewnętrznych..................16
d. Ogólne zasady badania węzłów chłonnnych......................16
3. Badanie makroskopowe bydła rzeźnego .............................17
4. Badanie makroskopowe świń .......................................34
5. Badanie makroskopowe cieląt......................................43
6. Badanie makroskopowe owiec i kóz.................................45
7. Badanie makroskopowe koni .......................................46
V. Ocena sanitarno-weterynaryjna mięsa zwierząt rzeźnych..........49
1. Ocena sanitarno-weterynaryjna po stwierdzeniu chorób zakaźnych...51
a. Księgosusz....................................................51
b. Wąglik........................................................51
c. Nosacizna.....................................................51
d. Wścieklizna...................................................51
e. Pastereloza ..................................................52
f. Szelestnica...................................................52
g. Gruźlica..................................................... 52
h. Pryszczyca....................................................55
i. Bruceloza ....................................................57
j. Salmoneloza...................................................58
k. Tężec ........................................................58
l. Różyca..........................................................59
Ł Pomór świń ......................................................60
m. Choroba pęcherzykowa świń......................................62
n. Choroba cieszyńska ............................................64
o. Leptospiroza ..................................................64
p. Promienica ....................................................65
r. Białaczka bydła.................................................66
s. Nowotwory ......................................................67
t. Kleszczowe zapalenie mózgu u krów...............................67
2. Ocena sanitarno-weterynaryjna po stwierdzeniu chorób pasożytniczych . . 68
a. Włośnica .......................................................68
b. Wągrzyca świń ............................................... 69
c. Wągrzyca bydła.................................................69
d. Sarkosporydioza ...............................................71
e. Pasożyty zwierzęce bezpośrednio nieszkodliwe dla zdrowia człowieka
(motylica wątrobowa, bąblowica, nicienie płucne itp.)............71
3. Ocena sanitarno-weterynaryjna po stwierdzeniu zmian jakościowych w mięsie
zwierząt rzeźnych..................................................71
4. Ocena sanitarno-weterynaryjna po stwierdzeniu śmierci naturalnej,
upozorowanego uboju lub dobicia w agonii ..........................73
VI. Zasady bhp obowiązujące podczas zajęć dydaktycznych na terenie rzeźni 74 Literatura ............................................................76