Hibiskus kwiat - 50g
Piękny, czerwony lub purpurowy kwiat zdobiący ogrody znany jest nie tylko ze swoich walorów estetycznych, ale także zyskał sławę oraz znalazł zastosowanie w kuchni, kosmetykach oraz lekach. Już egipscy faraoni zachwycali się napojem zwanym karkade. W zależności od kraju hibiskus przyjmuje różne nazwy: malwa sudańska, ketmia, roselle, florida canberry. Ma przyjemny kwaskowaty smak i piękny, czerwony kolor. Suszony hibiskus jest jadalny i np. uznawany w Meksyku jako przysmak. Robi się z niego napary, herbatki o głębokiej czerwonej barwie i przyjemnym, kwaskowym smaku (dodaje się do mieszanek ziołowych aby poprawić kolor i smak). Herbata taka może być spożywana na gorąco i na zimno jako orzeźwiający, gaszący pragnienie napar.
Sposób użycia: Około 3g hibiskusa zalać 150 ml wody o temperaturze 100°C i zaparzać przez 5 minut. Powstały napar jest gotowy do spożycia.
Wartość odżywcza produktu w 100g:
- Wartość energetyczna: 1105kJ / 264kcal
- Tłuszcz: 0g - w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g
- Węglowodany: 82,14g - w tym cukry 82,14g
- Błonnik: 1,8g
- Białko: 3,57g
- Sól: 0g
Przechowywanie:
Przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Kraj pochodzenia: Egipt
Skład: 100% kwiat hibiskusa
Informacje o alergenach: Produkt może zawierać gluten, jaja, orzechy, soję, mleko, seler, gorczycę, sezam, dwutlenek siarki i pochodne wyżej wymienionych.
Producent: Luksekom Sp. z o.o. ul. H.Wieniawskiego 56B/3 35-603 Rzeszów