Hibiskus zwany czerwonym złotem posiada wspaniały smak i aromat. Zawiera liczne kwasy organiczne, które pomagają w odchudzaniu jest bogatym źródłem witaminy C, wspomaga odporność, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.Hibiskus reguluje układ pokarmowy a więc picie go po ciężkim posiłku jest jak najbardziej wskazane. Ogranicza wchłanianie się wody w jelicie grubym przez co nie pozwala na zatrzymywanie zbyt dużej ilości wody w ciele. Innymi słowy jest to napar trochę moczopędny.. Po zaparzeniu kwiat hibiskusa zwiększa swoją objętość nawet dwukrotnie a każdemu naparowi nadają piękny, czerwony wygląd. Daje lekki kwaskowy smak i ładny wygląd.Hibiskus Sabdarifa, czyli malwa sudańska to jedyna jadalna odmiana hibiskusa. Z hibiskusa przygotowuje się bardzo słodki napar podawany na gorąco lub na zimno. Jest to narodowy napój w wielu krajach północnej Afryki, szczególnie jednak uwielbiany w Egipcie.
Jak zaparzyć?
Kilka kwiatów hibiskusa zaparzamy najlepiej w małym dzbanuszku. W zależności od preferencji intensywności smaku przelewamy zawartość do filiżanki w odpowiednim dla nas czasie. Pozostałe w dzbanuszku kwiaty można zaparzyć jeszcze raz. Pierwsze parzenie daje troszeczkę cierpki aczkolwiek bardzo przyjemny smak, drugie parzenie jest jego pozbawione