HIBISKUS 500G naturalna herbata, suszony kwiat hibiskusa
✅ Kwiat hibiskusa - wsparcie zdrowia prosto z natury
Poznaj znakomite walory i właściwości jakie posiada hibiskus kwiat. Dowiedz się również jak możesz go wykorzystać dla swojego zdrowia od wewnątrz jak i od zewnątrz.
Obecnie zdaje się, że właściwości zdrowotne hibiskusa są mało znane. Nic w tym dziwnego! Różne jego odmiany hodowane są jako rośliny ozdobne pochodzące z ciepłego klimatu. Dobrze czują się również w szklarniach i w doniczkach, dlatego są bardzo często traktowane jako nadający jedynie walorów estetycznych kwiat. Warto jednak zaznajomić się z nimi bliżej, gdyż stanowią naprawdę wartościowy surowiec zielarski.
✅ Co to jest hibiskus?
Malwa sudańska, bo tak inaczej nazywana jest jadalna odmiana hibiskusa, to wyjątkowa roślina, której właściwości zdrowotne cenione były już przed wiekami. Prawdopodobnie napar z jej kwiatów piły nasze babcie, a o wyjątkowości hibiskusa pisał nawet Adam Mickiewicz w swojej Epopei. Hibiskus ma ponad trzysta gatunków rozmieszczonych w regionach tropikalnych i subtropikalnych na całym świecie. Jest wykorzystywany głównie jako roślina ozdobna, jednak liczne badania wykazały, że niektóre gatunki hibiskusa posiadają także właściwości lecznicze.
✅ Jak wygląda hibiskus?
Roślina ta zachwyca swoim wyglądem. Ma duże, okazałe kwiaty dlatego najczęściej jest hodowana w celach ozdobnych. Jej liście są proste lub jajowate, całe u podstawy i grubo ząbkowane na wierzchołku. Kwiaty hibiskusa mogą mieć różny kolor. Spotyka się głównie: czerwony, różowy, żółty, pomarańczowy, beżowy i biały. Zmienność barwy zależy od obecności w komórce m.in. pigmentu antocyjaninowego. Oprócz tego istotne są czynniki środowiskowe, które pełnią największą rolę w zmienności koloru: temperatura i oświetlenie podczas wzrostu.
✅ Suszony hibiskus – właściwości
Hibiskus, w tym nasiona, liście, owoce i korzenie, są spożywane w różnych częściach świata. Kwiaty hibiskusa zawierają szereg substancji mających korzystny wpływ na ludzki organizm. Aż 1/3 tych związków stanowią kwasy organiczne, wśród nich: kwas hydroksycytrynowy, jabłkowy oraz hibiskusowy. Ten ostatni jest charakterystyczny tylko dla tego kwiatu. Dodatkowo zawierają flawonoidy, czyli substancje naturalnie występujące w roślinach. Odpowiadają one za smak, zapach i barwę rośliny, ale nie tylko. Mają także działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne czy wspierające układ sercowo-naczyniowy. W hibiskusie wśród flawonoidów spotkamy m.in. kwercytynę, która jest doceniana głównie za swoje właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu wspomaga organizm w walce z wolnymi rodnikami.
Hibiskusa powinno się szczególnie stosować w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy narażeni na częstsze przeziębienia. Po zaparzeniu wyczuwalny jest kwaśny smak, który od razu kojarzy się z witaminą C. Dzięki kwasowi askorbionowemu (witaminie C), napar z kwiatów stanie się pomocny przy wsparciu odporności organizmu. W jego składzie znajdziemy również sole mineralne, błonnik, karoteny oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.
Kwiat hibiskusa na piękną skórę? Ekstrakt z kwiatów hibiskusa jest coraz częściej wykorzystywany w kosmetyce. Zawiera spore ilości glikozaminoglikanów (mukopolisacharydów), czyli składników budujących tkankę łączną, odpowiadających za przekazywanie składników odżywczych z krwi do komórek. Dzięki temu działa odbudowująco na skórę i odżywczo na włosy. Najczęściej znajdziemy go w szamponach, balsamach i peelingach do cery wrażliwej i suchej.
✅ Herbata hibiskus - dlaczego warto ją pić?
Okazały, a przy tym delikatny kwiat zawiera wiele cennych związków chemicznych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Na całym świecie kwiaty hibiskusa są chętnie spożywane ze względu na pozytywne właściwości zdrowotne. Głównym powodem dlaczego tak liczne grono osób sięga po napar z hibiskusa jest jego pozytywny wpływ na nadciśnienie tętnicze oraz w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu. Oprócz tego, hibiskus:
- korzystnie wpływa na pracę układu odpornościowego
- wzmacnia wątrobę, usprawnia jej pracę
- działa przeciwzapalnie
- chroni przed infekcjami
- ma działanie przeciwskurczowe
- przyczynia się do zbicia gorączki
- chłodny napar może być orzeźwiający, dodawać energii
- zawiera polifenole, które zatrzymują wolne rodniki i tym samym procesy starzenia się skóry
- w jego składzie jest dużo witaminy C oraz kwasów organicznych i składników mineralnych
- chroni serce, pomaga regulować ciśnienie krwi
Doskonałe właściwości kwiatów hibiskusa można by wymieniać bez końca. Ze względu na właściwości obniżające płodność, nie należy stosować hibiskusa przez kobiety planujące ciąże oraz kobiety w ciąży i karmiące.
✅ Hibiskus – zastosowanie
Suszone kwiaty hibiskusa mają nie jedno zastosowanie! Mięsiste, czerwone kielichy są powszechnie stosowane do produkcji napoju bezalkoholowego, który spożywa się w krajach arabskich na wyjątkowe okazje. Napój ten nosi nazwę karkade lub czerwone złoto faraonów. Jest spożywany na ciepło lub zimno przez ortodoksyjnych muzułmanów, którzy ze względu na religię nie piją alkoholu. Standardowe karkade jest spożywane na ciepło z kieliszków zamiast wina, bez żadnych dodatków. Wbrew przekonaniu, że nie powinno się go doprawiać, wersję zimną naparu uzupełnia się popularnymi przyprawami np. imbirem, cynamonem czy kardamonem.
Oprócz tradycyjnego naparu, suszone kwiaty hibiskusa służą także do produkcji soków, dżemów, galaretek, syropów, a także herbatek i przypraw. U nas częstym dodatkiem do herbat jest właśnie hibiskus. Ma kwaśny smak, który idealnie komponuje się z cierpkimi owocami oraz delikatnymi liśćmi herbaty. Piękny kolor i kwaskowaty posmak dał pełną paletę możliwości do wkomponowania go do wielu fantazyjnych koktajli barmańskich.
Suszone kwiaty hibiskusa mogą również posłużyć jako ozdoba do deserów, dań czy koktajli.
✅ Jak przygotować z niego napar?
Należy wspomnieć, że hibiskus ma naprawdę ogromne zastosowanie, ale to jednak tradycyjnie przyrządzony z niego napar niesie za sobą najwięcej pozytywnych właściwości. Jest on także podstawą do dalszego wykorzystania w kuchni. Aby go przyrządzić wystarczy, że około 3 łyżeczki suszu zalejemy 250 ml wrzątku i pozostawimy pod przykryciem na około 10 minut. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, napar najlepiej pić regularnie 2 razy dziennie przez dłuższy okres czasu. W celu załagodzenia kwaśnego posmaku, warto go uzupełnić o miód czy suszone owoce np. pomarańcze. W okresie jesienno-zimowym napar jest wyśmienity na gorąco, zaś latem może być spożywany na zimno w towarzystwie kostek lodu i świeżej mięty. Przyniesie wtedy orzeźwienie oraz zaspokoi pragnienie.
✅ Hibiskus suszony - gdzie kupić?
Przy zakupie suszonych kwiatów, należy zwrócić szczególną uwagę na skład. Hibiskus suszony powinien mieć w składzie 100% kwiatów, bez żadnych dodatków oraz sztucznych aromatów. Dodatkowo, warto zwrócić uwagę na frakcję produktu. Na stronie www.planteon.pl znajdziesz zarówno suszone kwiaty w całości jak i wcześniej pocięte. Jest to niezwykle ważne ze względu na późniejsze wykorzystanie. Jako ozdoba czy samodzielny napar najbardziej polecamy całe kielichy, zaś chcąc uzyskać aromatyczną mieszankę herbacianą lepszą opcją będzie wybranie już pociętych kwiatków. Dodatkowym kryterium jest kolor płatków. Zwróć uwagę, że w ofercie widnieje najbardziej popularny – czerwony hibiskus, ale także jego biała odmiana.
▶️ SKŁAD
- WARTOŚCI ODŻYWCZE: WARTOŚĆ W 100G
- Wartość energetyczna kcal: 264 kcal
- Wartość energetyczna kJ: 1105 kJ
- Tłuszcz: 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
- Węglowodany: 82,14 g
- w tym cukry: 41,07 g
- Błonnik: 0 g
- Białko: 3,57 g
- Sól: 0 g
▶️ INFORMACJE DODATKOWE
- Nazwa łacińska: Hibiscus sabdariffa flos
- Opis towaru: Hibiskus suszony kwiat stanowi składnik herbatek ziołowych, orzeźwiających napojów, a także naparów o właściwościach zdrowotnych. Charakteryzuje się ciemnoczerwoną barwą oraz kwaskowatym smakiem.
- Stosowanie: Około 3 łyżeczki suszu wsyp do filiżanki. Zalej 200 ml wody o temp. 100°C i zaparz pod przykryciem przez około 10 minut. Aby złagodzić kwaśny posmak naparu, dodaj miód lub suszone owoce, np. pomarańcze.
- Składniki: 100% suszony kwiat hibiskusa.
- Data ważności: Wszystkie nasze produkty posiadają aktualny termin przydatności do spożycia i pochodzą z regularnych dostaw. Każdy produkt posiada etykietę informującą o dacie przydatności do spożycia, kraju pochodzenia oraz jego składnikach.
- Część rośliny: kwiat