Herbatka z owoców borówki amerykańskiej eko 25x3g
Nasze mieszanki powstają ze specjalnie wyselekcjonowanych, najwyższej jakości, ręcznie pakowanych składników. Nadają się do sporządzania smacznych, aromatycznych naparów pełnych naturalnego bogactwa, które z powodzeniem mogą zastępować inne codzienne napoje.
Składniki owoc borówki amerykańskiej* 100%
*produkt rolnictwa ekologicznego
Sposób użycia
1 saszetkę herbatki zalać szklanką wrzątku i pozostawić pod przykryciem do zaparzenia na około 10- 15 minut. Pić 2 razy dziennie.
Opakowanie 25x3g
Właściwości/zastosowanie
Borówka amerykańska, wysoka
- poprawia pamięć
Borówka amerykańska może poprawiać pamięć - przekonują naukowcy z dwóch brytyjskich uniwersytetów - University of Reading i Penninsula Medical School - w magazynie naukowym "Free Radical Biology and Medicine"¹. Ich zdaniem to zasługa flawonoidów, które odwracają przychodzące z wiekiem ubytki w pamięci. Do takich wniosków doszli po trwającym 12 tygodni eksperymencie, w trakcie którego naukowcy uzupełnili dietę uczestników eksperymentu w borówki amerykańskie.
- może zapobiegać nadciśnieniu
To zasługa zawartych w owocach borówki antocyjanów, związków chemicznych z grupy flawonoidów
- może zapobiegać nowotworom
Borówka amerykańska zawiera duże ilości fitoestrogenu, czyli hormonu roślinnego, który skutecznie blokuje działanie enzymów przyczyniających się do powstawania tzw. nowotworów hormonozależnych, np. niektórych nowotworów piersi.
Podobne, antynowotworowe właściwości ma też zawarty w borówkach kwas elagowy.
- może zapobiegać marskości wątroby
Z badań przeprowadzonych przez japońskich naukowców³ wynika, że owoce borówki amerykańskiej, a konkretnie jednej z jej odmian – borówki rózgowatej (V. ashei), hamują replikację wirusa zapalenia wątroby typu C, a tym samym zapobiegają rozwojowi marskości wątroby oraz działają ochronnie na hepatocyty (komórki wątroby).
- wspomaga pracę oczu
Borówka amerykańska jest także stosowana w leczeniu chorób oczu, takich jak zaćma i zwyrodnienie plamki żółtej. Podobno w czasie II wojny światowej brytyjscy piloci z Royal Air Force jedli borówkę w celu poprawy widzenia w nocy.