Herbata truskawkowa
Skład: owoc truskawki(38%), aronia, jabłko, wiśnia, liść truskawki, płatki róży jadalnej
Waga netto 100g
Truskawki zawierają praktycznie wszystkie najważniejsze mikroelementy, dostarczają ciału zdrowej dawki wapnia, fosforu, żelaza, magnezu i manganu oraz witamin A, B1, B2 oraz PP, która m.in. reguluje dotlenienie krwi.
Chronią przed anemią, wzmacniają organizm, są wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi.
Ponadto owoce i liście truskawki mają właściwości antybakteryjne, wzmacniają organizm, działają wspomagająco w procesie produkcji krwi oraz oczyszczająco w układzie krwionośnym, regulują pracę wątroby oraz wydzielanie żółci. A zawarte w nich składniki mineralne działają odkwaszająco i wzmacniająco na organizm.
Sposób przyrządzenia
Herbatkę najlepiej parzyć w dzbanku, przed wsypaniem należy przemieszać zawartość torebki, wsypać ok. 1/3 torebki na 1,5 litra wody do dzbanka, zalać wrzątkiem i przykryć. Parzyć ok. 10 min.
Herbatkę można zalewać kilkakrotnie gdyż w zależności od długości parzenia zmienia swój smak. Dzieje się tak ponieważ w pierwszej kolejności zaparzają się zioła, dopiero na późniejszym etapie owoce. Dzięki tej właściwości herbatka może mieć za każdym razem niepowtarzalny smak.