Herbatka z hibiskusa - da świeży, charakterystyczny napar o pięknej, rubinowej barwie i orzeźwiającym, kwaskowatym smaku. Może być zaparzana samodzielnie bądź stanowić komponent herbatek owocowych, czy ziołowych. Napar nie zawiera kofeiny ani teiny dlatego może być pity w dowolnej ilości i o dowolnej porze.
"Hibiskus jest bogaty w antocyjany, kwasy owocowe, witaminy, minerały, aminokwasy i bioflawonoidy. Herbata z hibiskusa jest doskonała do wzmacniania układu odpornościowego i zwalczania infekcji. Tradycyjnie herbata hibiskusowa była uważana przez faraonów egipskich za najważniejszy napój królewski, ponieważ wiadomo, że poprawia zdrowie i witalność.
Przeciwutleniacze występujące w herbacie hibiskusa są często porównywane z przeciwutleniaczami w czerwonym winie i odnotowano ich pozytywny wpływ na zdrowie serca, w tym obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Te przeciwutleniacze zawierają także silne właściwości przeciwnowotworowe, które mają zdolność ochrony komórek i utrzymania ich w zdrowiu i bez uszkodzeń.
Wiadomo także, że herbata hibiskusowa jest korzystna dla utraty wagi, depresji, zaburzeń snu, nadciśnienia i wahań nastroju. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zapobiega infekcjom pęcherza moczowego i łagodzi zaparcia. Hibiskus jest stosowany od wieków w celu wspomagania czynności wątroby i pomocy w chorobach wątroby, takich jak zespół stłuszczenia wątroby i żółtaczka. Herbatę z hibiskusa można spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło."*
* Anthony Wiliam "Liver Rescue" - poniżej przepis z książki
składniki - kwiat hibiskusa* 100%
* - składnik pochodzenia ekologicznego
kraj pochodzenia surowca - Nigeria
Hibiskusowa lemoniada
Składniki: 4 szklanki wody, podzielone2 łyżeczki suszonego hibiskusa ½ szklanki świeżego soku z cytryny4 łyżki surowego miodu
Wskazówki:Zagotuj w małym rondlu 1 szklankę wody. Zestaw wodę z ognia i dodaj wysuszony hibiskus, zaparzaj przez co najmniej 10 minut, a następnie odcedź herbatę do kubka i umieść ją w lodówce, aby ostygła
Wymieszaj pozostałe 3 szklanki wody z sokiem z cytryny i miodem, aż miód całkowicie się rozpuści i powstanie gładka lemoniada; gdy herbata hibiskusowa ostygnie, zmieszaj ją z lemoniadą i ciesz się jej smakiem i aromatem