KANTAKARI Zęby i dziąsła nr19 100g
Everest Ayurveda (P) L.t.d., Nepal
OPIS PRODUKTU
Everest Ayurveda Herbatka KANTAKARI nr 19, 100g - Zęby i dziąsła
Właściwości:- Herbatka na problemy z parodontozą i bólami zębów- Wspomaga regenerację dziąseł i zmniejsza podatność na krwawienie- Odżywia korzenie zębów i wzmacnia zęby- Likwiduje nalot na zębach i chroni przed kamieniem nazębnym- Chroni szkliwo nazębne, wybiela zęby i odświeża oddech Składniki: - Zingiber officinale (imbir lekarski-korzeń), - Centella asiatica (wąkrota azjatycka –liść), - Emblica officinalis (liściokwiat garbnikowy-owoc), - Terminalia bellirica (Bibhitaka-owoc), - Terminalia chebula (migdałecznik chebułowiec-owoc), - Mentha arvensis (mięta polna-liść), - Curcuma longa (kurkuma długa-kłącze), - Centella asiatica (wąkrota azjatycka-liść), - Ocium sanctum (bazylia święta-ziele).
Zalecana dawka:2 - 3 filiżanki dziennie
Przygotowanie:Przygotowując herbatkę 1 łyżeczkę do herbaty mieszanki ziołowej (ok. 2 g) zaparzamy wrzącą wodą i pozostawiany na 10 minut do naciągnięcia lub gotujemy przez 3-5 minut.
Stosowanie:W przypadku stosowania ziół himalajskich jako środka do optymalizacji duchowych i fizycznych funkcji organizmu tradycyjnie gotuje się je co najmniej 3–5 minut. W ten sposób przygotowany wywar ma silniejsze działanie, delikatniejszy smak i korzystnie wpływa na nasze trawienie, które ważne jest dla właściwego wchłaniania dobroczynnych ekstraktów z himalajskich ziół. Herbaty pijemy jako jeden ze składników dziennego trybu pitnego w okresie całego trwania odnowy pożądanych funkcji organizmu. W przypadku ziołowej kuracji oczyszczającej herbatkę należy stosować w okresie 1-3 miesięcy zgodnie z dziennym dawkowaniem podanym na opakowaniu. Po zużyciu każdego opakowania należy zastosować 1 tygodniową przerwę.
Zaleca się stosować nie więcej niż maksymalnie dwa rodzaje herbaty jednocześnie. Więcej herbat można stosować naprzemian w reżymie dziennym lub tygodniowym, jeżeli herbatki stosowane są w celu normalizowania bieżących objawów zakłócenia równowagi zdrowia duchowego i fizycznego. Herbat nie można mieszać, pijemy je zawsze oddzielnie w odstępie czasowym ok. godziny. Jeżeli herbaty stosujemy wyłącznie jako środek wspierający i pobudzający to zioła możemy pozostawić tylko do zaparzenia i używać bez ograniczeń. W celu optymalnego działania napar ziołowy pijemy ciepły i to przed jedzeniem. Specyficzny smak każdej herbaty jest elementem terapeutycznego działania i odpowiada ajurwedyjskim właściwościom sześciu smaków. Dlatego zalecamy nie dodawania do herbat żadnych substancji słodzących.