Yellow Jasmine - herbata żółta 25 g
Niezwykle wartościowa, żółta herbata z dodatkiem płatków jaśminu.
Potocznie nazywana herbatą cesarzową. Pochodzi z prowincji Hunan, gdzie przygotowywana jest w tradycyjny sposób bez użycia sztucznych aromatów. Otrzymany napar charakteryzuje się żółtym kolorem, kwiatowym aromatem i gorzko-słodkim smakiem z wyczuwalną nutą jaśminu.
Żółta herbata charakteryzuje się niską zawartością kofeiny – mniej niż 1% dlatego może być spożywana wieczorem oraz podawana dzieciom. Posiada właściwości oczyszczającego organizm z toksyn. Jest łagodna dla żołądka, co sprzyja poprawie trawienia.
Składniki: liściasta herbata żółta (100%).
Kraj pochodzenia składników: Chiny
Masa netto: 25 g
Opakowanie: Herbata pakowana jest w woreczek papierowy, który zapewnia świeżość i ogranicza wpływ czynników zewnętrznych.
Temperatura zaparzania : 80⁰C
Sposób parzenia: parzyć 3 minuty, w temperaturze wody 80°C. Proponowana dawka to łyżeczka na filiżankę. Herbatę można parzyć kilkakrotnie, jednak nie więcej niż trzy razy. Pamiętaj, by każde kolejne parzenie wydłużać o 30-60 sekund w stosunku do poprzedniego.
Właściwości zdrowotne herbat żółtych:
- Ze względu na niską zawartość kofeiny jest lepiej tolerowana przez żołądek niż inne odmiany herbat.
- Żółta herbata zawiera bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy, które wyłapują wolne rodniki.
- Pomaga również chronić zęby przed próchnicą oraz posiada korzystne właściwości łagodzące objawy związane z chorobami układu kostnego.
- Regularne picie tego naparu zapobiega łamliwości kości. Zalecane jest picie 4–5 filiżanek tej herbaty dziennie ludziom, którzy cierpią na ból stawów.
- Flawonoidy w niej zawarte hamują wzrost komórek rakowych i zapobiegają rozwojowi nowych.
- Regularne picie herbaty pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Żółta herbata sprawdzi się po ciężkim posiłku, ponieważ poprawia trawienie.