Huang Da Cha żółta herbata chińska 50 g
Najsłynniejsza z żółtych herbat - Huang Da Cha - jest produkowana w Huo Shan, Jinzai oraz Lu'An w prowincji Anhui. Wyróżnia się podłużnymi, zwiniętymi, brązowo-żółtymi liśćmi.
Jest produkowana przy użyciu tradycyjnych procesów obróbki, dzięki którym posiada bardzo wyrazisty aromat prażonych orzechów przypominający nuty kawowe i czekoladowe.
W smaku również wyczuwalne orzechowe akcenty.
Zachwyci zarówno wytrawnego konesera, jak i początkującego herbaciarza, który pragnie odkrywać nowe gatunki.
Masa netto: 50 g (opakowanie w formie foliowej torebki horeca).
Kraj pochodzenia: Chiny
Sposób parzenia: jedną łyżeczkę herbaty należy zaparzać od 2 do 3 minut w wodzie o temperaturze 80-85°C.
Można parzyć kilkukrotnie.
Właściwości zdrowotne herbat żółtych:
- ze względu na niską zawartość kofeiny jest lepiej tolerowana przez żołądek niż inne odmiany herbat;
- żółta herbata zawiera bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy, które wyłapują wolne rodniki;
- pomaga również chronić zęby przed próchnicą oraz posiada korzystne właściwości łagodzące objawy związane z chorobami układu kostnego;
- regularne picie tego naparu zapobiega łamliwości kości. Zalecane jest picie 4–5 filiżanek tej herbaty dziennie ludziom, którzy cierpią na ból stawów;
- flawonoidy w niej zawarte hamują wzrost komórek rakowych i zapobiegają rozwojowi nowych;
- regularne picie herbaty pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Żółta herbata sprawdzi się po ciężkim posiłku, ponieważ poprawia trawienie.