✳️Herbata ziołowa Funkcjonalna Cholesterol 100g
Właściwości specjalnie dobranych składników normalizują poziom złego
cholesterolu.
Składniki tej herbatki są polecane jako pomocne w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, a przez to korzystne przy profilaktyce sklerozy i miażdżycy. Napar wspomaga również funkcje wątroby i oczyszczanie organizmu. Zalecamy picie herbaty 3 razy dziennie.
Skład: herbata zielona, Pu-Erh, skórka róży, hibiskus, ananas, czarny bez, liść karczocha, skrzyp, mięta pieprzowa, aromat.
✔️Sposób parzenia: 1 łyżeczkę naparu na filiżankę zalać wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza i parzyć pod przykryciem 3-4 min. Można parzyć 2-3 razy.
✴️CIEKAWOSTKI O HERBACIE ZIELONEJ !
✔️Niesłodzona herbata jest napojem o zerowej kaloryczności.
✔️Zielona herbata zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Diety oparte na roślinach są zawsze związane ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka – plus inne choroby przewlekłe, takie jak choroba serca i cukrzyca.
✔️Kluczowym składnikiem aktywnym herbaty zielonej jest kofeina, która jest znanym środkiem pobudzającym. Nie ma jej tyle co w kawie, ale wystarczająco dużo, aby wywołać reakcję bez wywoływania złych efektów związanych ze zbyt dużą ilością kofeiny.
✔️Zielona herbata zapobiega chorobom serca. W badaniach, ludzie, którzy często piją niesłodzoną zieloną herbatę, są mniej skłonni do rozwoju chorób układu krążenia w późniejszym okresie życia.
✔️Zielona herbata to około 30 procent masy polifenoli, w tym duże ilości katechiny zwanej EGCG. Katechiny są naturalnymi przeciwutleniaczami, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek i zapewniają inne korzyści.
✴️Badania przeprowadzone zarówno przez angielskich, jak i polskich naukowców, dowodzą, że stres ma bezpośredni wpływ na wysokie stężenie cholesterolu we krwi, a co za tym idzie podnosi ryzyko chorób sercowo-naczyniowych
✴️Część cholesterolu jest produkowana przez organizm - głównie w wątrobie, skąd wraz z krwią dociera do wszystkich komórek organizmu. Część jest dostarczana wraz z pożywieniem. Jego źródłem w diecie są tłuszcze zwierzęce oraz produkty pochodzenia zwierzęcego.
✴️Dla cholesterolu przyjmuje się, że prawidłowe wartości powinny zawierać się w przedziale do 200 mg/dl (5,2 mmol/l). Jako stężenie idealne uważa się 155 mg/dl (4 mmol/l).