ZIELONA "NUTKA ORZEŹWIENIA"
HERBATKA ZIELONA AROMATYCZNA
SKŁAD: Herbata Gunpowder i Chun Mee, ananas, mango, pomarańcza, banan, trawa cytrynowa, pomelo, nagietek, płatki słonecznika.
Herbata gunpowder to chińska herbata, która wyglądem przypomina proch strzelniczy, stąd jej nazwa. Niezwłocznie po zerwaniu suszy się jej liście, aby nie dopuścić do procesu fermentacji. Brak fermentacji sprawia, że herbata zachowuje wiele swoich właściwości zdrowotnych.
Zielona herbata jest zdrowsza od czarnej, bo zachowuje więcej dobroczynnych substancji. Podczas, gdy czarną herbatę uzyskujemy w procesie fermentacji liści, zielona pochodzi z liści niesfermentowanych. Najczęściej z młodych listków oraz (podobnie jak biała) z pączków. Ważne jest, by zbierać je jak najdelikatniej z drzewek-krzaczków tak, aby nie miały uszkodzeń, pęknięć, bo wtedy dochodzi do niekorzystnego utleniania, który pogarsza smak i aromat herbaty. Liście najpierw więdną przez 2- 4 godziny, wskutek czego tracą ok. 30 proc. swojej wilgotności i dzięki czemu są bardziej podatne na dalszą obróbkę. Potem ogrzewa się je na parze albo na wielkich patelniach. Dzięki temu nie podlegają fermentacji, utlenianiu czy innym procesom, które mogłyby zubożyć je o korzystne dla zdrowia składniki i wartości smakowe. Następnie liście się zwija, co nadaje im miękkość i sprawia, że podczas późniejszego zaparzania składniki szybciej przenikają do wrzątku. Teraz liście się suszy. Ten zabieg pozwala na utrwalenie wszystkich poprzednich kroków. W niektórych fabrykach wciąż funkcjonują piece opalane drewnem, dlatego herbata może mieć lekko dymny aromat. W zależności od rodzaju herbat, mogą być zwijane w malutkie kuleczki (Gunpowder) albo mikroskopijne kwiatki (Snowflakes). Cały proces musi przebiegać szybko, ok. 8 do 14 godzin. Dlatego fabryki wyrabiające herbatę buduje się tuż przy jej plantacjach.
Zielony napar o trawiastym, świeżym smaku szczyci się tytułem najstarszego napoju świata. Pierwszą zieloną herbatą delektowano się ok. 4500 tys. lat temu. W XVII wieku trafiła do Europy, ale nie zabawiła tam długo, bo wkrótce Anglicy zalali kontynent wszechobecną herbatą czarną. Dziś, wraz ze wzrostem świadomości o jej cudownych właściwościach, znów jest w modzie.
SPOSÓB PARZENIA:
Łyżeczkę herbaty liściastej należy zalać jedną szklanką wody o temperaturze 85-90 stopni. Herbata powinna parzyć się pod przykryciem przez ok. 5 minut. Po tym czasie można ją przecedzić i wypić.
Idealnie zaparzona sencha ma wesoły, zielono złoty kolor. Barwa przynosi na myśl delikatny i subtelny smak, co potwierdza się już przy pierwszym łyku. Te same liście można parzyć jeszcze 2 razy, osiągną one pełnię smaku i aromatu po 35 sekundach. Zaparzona w większej temperaturze będzie miała bardziej cierpki smak i mniej dobroczynnych właściwości.
WAGA NETTO: 1000g
DATA PRZYDATNOŚCI: 12 miesięcy
Produkty opakowane są w szczelne opakowania strunowe Doypack. Dzięki tym opakowaniom możesz cieszyć się smakiem i aromatem przez długi czas.
Opakowania doskonale chronią przed czynnikami zewnętrznymi np. zawilgoceniem, wywietrzeniem, ochroną przed promieniami słonecznymi. Zamknięcie strunowe pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie opakowania.
- Dodatkowe zabezpieczenie w postaci zgrzania.
- Zamknięcie strunowe pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie produktu.
- Zamknięcie strunowe chroni przed rozsypaniem.
- Bardzo wysoka barierowość (ochrona przed czynnikami zewnętrznymi).
- Nieprzezroczystość (ochrona przed promieniami słonecznymi).
- Estetyczne i praktyczne opakowanie.
Jeżeli potrzebują Państwo kawę, herbatę, zestawy prezentowe dla firm, współpracowników, do biur, restauracji, kawiarni, hoteli itp, zapraszamy.
KAŻDY PRZEDMIOT MOŻEMY ZAPAKOWAĆ PREZENTOWO W KOKARDĘ I CELOFAN, ZAWSZE WYGLĄDA PIĘKNIE! :)