SENCHA MGIEŁKA WIELOKWIATOWA
HERBATKA ZIELONA AROMATYCZNA 1000g
SKŁAD: Herbata Sencha, płatki piwonii, płatki róży, kwiat suszony hibiskusa, chaber niebieski, chaber różowy, płatki słonecznika, płatki nagietka, papaja, melon, aromat.
Sencha - rodzaj japońskiej zielonej herbaty przygotowywanej bez mielenia liści.
Sencha to jedna z najpopularniejszych odmian zielonej herbaty. Jej liście przed suszeniem zostają sparzone parą wodną, co sprawia, że nie fermentują. Sencha ma delikatny, świeży smak, a dzięki zawartości substancji czynnych wspomaga koncentrację, ułatwia trawienie, poprawia przemianę materii i opóźnia starzenie się.
Zielona herbata jest zdrowsza od czarnej, bo zachowuje więcej dobroczynnych substancji. Podczas, gdy czarną herbatę uzyskujemy w procesie fermentacji liści, zielona pochodzi z liści niesfermentowanych. Najczęściej z młodych listków oraz (podobnie jak biała) z pączków. Ważne jest, by zbierać je jak najdelikatniej z drzewek-krzaczków tak, aby nie miały uszkodzeń, pęknięć, bo wtedy dochodzi do niekorzystnego utleniania, który pogarsza smak i aromat herbaty. Liście najpierw więdną przez 2- 4 godziny, wskutek czego tracą ok. 30 proc. swojej wilgotności i dzięki czemu są bardziej podatne na dalszą obróbkę. Potem ogrzewa się je na parze albo na wielkich patelniach. Dzięki temu nie podlegają fermentacji, utlenianiu czy innym procesom, które mogłyby zubożyć je o korzystne dla zdrowia składniki i wartości smakowe. Następnie liście się zwija, co nadaje im miękkość i sprawia, że podczas późniejszego zaparzania składniki szybciej przenikają do wrzątku. Teraz liście się suszy. Ten zabieg pozwala na utrwalenie wszystkich poprzednich kroków. W niektórych fabrykach wciąż funkcjonują piece opalane drewnem, dlatego herbata może mieć lekko dymny aromat. W zależności od rodzaju herbat, mogą być zwijane w malutkie kuleczki (Gunpowder) albo mikroskopijne kwiatki (Snowflakes). Cały proces musi przebiegać szybko, ok. 8 do 14 godzin. Dlatego fabryki wyrabiające herbatę buduje się tuż przy jej plantacjach.
Zielony napar o trawiastym, świeżym smaku szczyci się tytułem najstarszego napoju świata. Pierwszą zieloną herbatą delektowano się ok. 4500 tys. lat temu. W XVII wieku trafiła do Europy, ale nie zabawiła tam długo, bo wkrótce Anglicy zalali kontynent wszechobecną herbatą czarną. Dziś, wraz ze wzrostem świadomości o jej cudownych właściwościach, znów jest w modzie.
WŁAŚCIWOŚCI HERBATY SENCHA
Sencha wspomaga koncentrację
Sencha zawiera kofeinę, która oddziałuje na centralny układ nerwowy i wspomaga funkcje poznawcze, m.in. zdolność do koncentracji. Filiżanka zielonej herbaty zawiera mniej kofeiny niż kawa, dlatego może być dobrym zamiennikiem czarnego napoju dla osób, które chcą się od niego odzwyczaić. Zielona herbata sencha ma przy tym więcej właściwości zdrowotnych niż kawa.
Sencha działa antyrakowo i opóźnia starzenie się organizmu
Dzięki zawartości polifenoli: katechin i tanin zielona herbata ma właściwości przeciwutleniające. Polifenole zwalczają wolne rodniki, które odpowiadają za proces starzenia się organizmu oraz za namnażanie się komórek nowotworowych. Picie senchy jest więc zalecane w profilaktyce chorób nowotworowych. Polifnole, a także obecne w zielonej herbacie witaminy A, C i E opóźniają proces starzenia się organizmu.
Sencha ułatwia odchudzanie
Zielona herbata sencha wspomaga trawienie, wydzielanie żółci i przemianę materii, przyspiesza spalanie tłuszczu. Wiąże też tłuszcze zawarte w pożywieniu i ułatwia ich wydalanie. Te właściwości sprawiają, że sencha polecana jest często osobom, które chcą stracić kilka kilogramów.
SPOSÓB PARZENIA:
Łyżeczkę senchy liściastej należy zalać jedną szklanką wody o temperaturze 85-90 stopni. Herbata powinna parzyć się pod przykryciem przez ok. 5 minut. Po tym czasie można ją przecedzić i wypić.
Idealnie zaparzona sencha ma wesoły, zielono złoty kolor. Barwa przynosi na myśl delikatny i subtelny smak, co potwierdza się już przy pierwszym łyku. Te same liście można parzyć jeszcze 2 razy, osiągną one pełnię smaku i aromatu po 35 sekundach. Zaparzona w większej temperaturze będzie miała bardziej cierpki smak i mniej dobroczynnych właściwości.
WAGA NETTO: 1000g
DATA PRZYDATNOŚCI: 12 miesięcy
Produkty opakowane są w szczelne opakowania strunowe Doypack. Dzięki tym opakowaniom możesz cieszyć się smakiem i aromatem przez długi czas.
Opakowania doskonale chronią przed czynnikami zewnętrznymi np. zawilgoceniem, wywietrzeniem, ochroną przed promieniami słonecznymi. Zamknięcie strunowe pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie opakowania.
- Dodatkowe zabezpieczenie w postaci zgrzania.
- Zamknięcie strunowe pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie produktu.
- Zamknięcie strunowe chroni przed rozsypaniem.
- Bardzo wysoka barierowość (ochrona przed czynnikami zewnętrznymi).
- Nieprzezroczystość (ochrona przed promieniami słonecznymi).
- Estetyczne i praktyczne opakowanie.
Jeżeli potrzebują Państwo kawę, herbatę, zestawy prezentowe dla firm, współpracowników, do biur, restauracji, kawiarni, hoteli itp, zapraszamy.
KAŻDY PRZEDMIOT MOŻEMY ZAPAKOWAĆ PREZENTOWO W KOKARDĘ I CELOFAN, ZAWSZE WYGLĄDA PIĘKNIE! :)