Matcha to herbata przygotowywana ze specjalnie uprawianych i przetwarzanych liści herbacianych. Aby uzyskać piękny wygląd i pełnię właściwości, na kilka tygodni przed zbiorami, krzewy herbaciane się zacienia. Dzięki temu herbata zawiera więcej chlorofilu, aminokwasów i teaniny. Przed sproszkowaniem usuwa się z niej łodyżki i żyłki. Picie tej herbaty jest tradycją już od ponad 1500 lat.
Można ją używać zarówno do przygotowania naparu, jak również wykorzystać w celach kulinarnych. Matcha nadaje ładny kolor potrawom, a przy tym doskonale wzbogaca właściwości smakowe i zdrowotne. Najczęściej stosuje się ją jako dodatek do ciast, ciastek, kremów, musów i lodów. Pięknie urozmaica ciasta typu shrek i wszelkiego rodzaju rolady, którym nadaje zielonego koloru. Można też dodać ją do domowych makaronów, klusek, kopytek i ciasta na pierogi. Wygląda i smakuje rewelacyjnie.
Coraz popularniejszą metodą wykorzystywania herbaty matcha jest jej dodawanie do różnego rodzaju zdrowotnych napojów owocowych, warzywnych, jogurtowych, mlecznych (smoothie, koktajle).
Od jakiegoś czasu coraz bardziej popularne stają się także matcha latte, a nawet piwa z domieszką tej herbaty! Jak się okazuje, warto z nią poeksperymentować.
Matcha wpływa pozytywnie na skupienie, naczynia krwionośne i trawienie. Zawiera mnóstwo antyoksydantów. W odróżnieniu od innych zielonych herbat matcha jest herbatą, którą spożywamy w całości - do naszego organizmu dostaje się sproszkowany liść w postaci zawiesiny w wodzie, a nie tak jak przy zwykłej herbacie jedynie napar wodny. Spożywamy także substancje nierozpuszczalne w wodzie. Przede wszystkim chodzi tutaj o chlorofil mający silne właściwości oczyszczające.
- ZNANA ICENIONA OD WIEKÓW
- POPRAWIA KONCENTRACJĘ, NIWELUJE ZMĘCZENIE, USUWA TOKSYNY I OCZYSZCZA
Sposób przygotowania: matcha jest herbatą, której przygotowanie stanowi swoistą ceremonię. Jeżeli mamy narzędzia niezbędne do jej przygotowania, wówczas możemy zaparzyć ją zgodnie z tradycją. W domowych warunkach wystarczy szklanka/kubek, łyżeczka i nieco energii ;-)
Metoda tradycyjna: niewielka ilość herbaty zielonej matcha jest umieszczona w misie za pomocą tradycyjnie bambusowego czerpaka o nazwie chashaku (3g/150ml wody), a następnie dodaje się do niej odrobinę gorącej wody (temperatura 70-85°). Tak uzyskaną miksturę o konsystencji papki energicznie mieszamy specjalną bambusową trzepaczką (chasen), aż uzyskamy jednolitą konsystencję z pianką. Nie można zostawić żadnych grudek, zwłaszcza na ściankach misy. Całość uzupełniamy resztą wody, mieszamy i pijemy.
Metoda domowa: 1 małą łyżeczkę herbaty matcha wrzucamy do kubka/szklanki, zalewamy odrobiną wody o temperaturze 70-85°, następnie energicznie mieszamy łyżeczką lub spieniaczem do mleka aż całość uzyska jednolitą konsystencję (bez grudek, także na ściankach naczynia). Po wymieszaniu uzupełniamy do pełna wodą, mieszamy i pijemy (tutaj można zamiast wody użyć soku, ale najlepiej naturalnego, świeżo wyciskanego).
Matcha ma dość charakterystyczny, cierpki smak (a przy tym rewelacyjny zapach), dlatego osobom, które dopiero zaczynają przygodę z tą formą zielonej herbaty zalecamy zmniejszenie ilości proszku o połowę. Dla złagodzenia smaku można spożywać matchę ze słodką przekąską lub uzupełnioną sokiem naturalnym.
* działa pobudzająco, gdyż zawiera duże ilości teiny;
* hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych;
* zawiera flawonoidy wzmacniające naczynia krwionośne i przeciwdziałające zakrzepom krwi;
* dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą;
* zawiera dużo garbników, co może zmniejszyć wchłanianie się minerałów mikroelementów do organizmu;
* wpływa na wzrost cholesterolu HDL, hamuje proces arteriosklerozy naczyń wieńcowych i mózgowych
* jest bogata w witaminę C, B, K oraz sole mineralne (żelazo, potas, wapń i magnez);
* korzystnie działa na przewód pokarmowy zapobiegając powstawaniu wrzodów żołądka, reguluje działanie kwasów żołądkowych, ułatwia trawienie, zmniejsza ryzyko zachorowań i hamuje rozwój nowotworów;
* wzmacnia układ krążenia co zapobiega zawałom serca i udarom mózgu;
* wzmacnia układ oddechowy i nerwowy, co poprawia pracę mózgu i koncentrację;
* posiada silne właściwości bakteriobójcze;
* zapobiega osteoporozie i próchnicy zębów;
* zmniejsza ryzyko zachorowań na raka płuc, gdyż posiada silne działanie oczyszczające z toksyn;
* polecana palaczom;
1 sztuka "Kup teraz!" = 1 opakowanie 20g
Sposób pakowania: opakowania typu doypack z zamknięciem strunowym, mające certyfikowaną zgodność do kontaktu z żywnością. Praktyczne i wygodne, w odróżnieniu od zwykłych woreczków strunowych mają stabilną podstawę umożliwiającą pionizację. Atrakcyjne wizualnie.
Produkt sprzedawany na tej aukcji pochodzi z linii PREMIUM. Wersja PREMIUM produktu oznacza:
- pochodzenie z najświeższych dostaw, co gwarantuje minium 1 rok przydatności produktu od momentu zakupu (pod warunkiem odpowiedniego przechowywania);
- brak chemicznego pakowania, które konserwuje produkt kosztem jego właściwości zdrowotnych;
- najlepszą jakość produktu dostępną w tym przedziale cenowym;
- brak konserwantów (chyba, że są wyraźnie zaznaczone w składzie produktu);
- produkty o niskiej zawartości dodatków (takich, jak cukier czy sól), ich poziom jest minimalny i służy jedynie do wyważenia smaku (wielu producentów stosuje sól/cukier w dużych ilościach, aby obniżyć cenę produktów, my NIE STOSUJEMY tych zabiegów)