O każdym produkcie firmy Basilur Tea śmiało można powiedzieć, że jest to rzecz unikatowa i niepowtarzalna. To doskonała herbata pochodząca ze Sri Lanki (Cejlon). Najwyższej klasy specjaliści z wieloletnim doświadczeniem nieomylnie selekcjonują i wybierają te gatunku herbaty, które staną się markowym produktem. Herbaty Basilur Tea są konfekcjonowane w ciągu kilku dni od zerwania liści. Co ważne, pakowana w tym miejscu, gdzie rośnie, co niepomiernie wpływa potem na wyborną jakość każdej zaparzonej filiżanki napoju.
Firmie Basilur Tea udało się z biegiem lat stworzyć kilka znakomitych kolekcji herbat, które docenili i zaakceptowali koneserzy z całego świata.
Kolekcja „Magic Fruits” to herbaty czarne i zielone z dodatkami owocowymi.
Green Tea Soursop /grawiola, guanabana/
Skład: zielona herbata cejlońska (77%) z dodatkiem grawioli (5%), kiwi (15%) oraz naturalnym aromatem grawioli (3%)
Określana jest mianem herbaty niefermentowanej, ponieważ nie przechodzi ona procesu utleniania.
Otrzymuje się ją poprzez podgrzanie/prażenie liści, aby przyspieszyć proces więdnięcia i niedopuszczenia do ich fermentacji. Po tym etapie następuje formowanie listków poprzez ich zwijanie. Produkcja kończy się suszeniem i sortowaniem.
Zielona herbata jest źródłem polifenoli i przeciwutleniaczy niezbędnych dla dobrego zdrowia i długowieczności.
Opakowanie: 100g kartonik
Pakowana przez BASILUR TEA EXPORT LTD w Sri Lance
Aromat Guanabany komponuje się ze smakiem herbaty jak żaden inny, przyjemnie go urozmaica, a nie dominuje. Guanabana (znana w j. ang. jako Soursop) jest owocem ciekawym w smaku (słodko-kwaśnym), przez co jest cenionym dodatkiem do deserów, a dodatkowo jest niezwykle zdrowym owocem.
Falszowiec miękkociernisty, inaczej nazywany Graviola, Guanabana lub Soursop.
Jego liście zawierają acetogeniny, które wykazują właściwości hamujące wzrost komórek rakowych. Niektóre źródła podają, że są o wiele skuteczniejsze od tradycyjnej chemioterapii.
Roślina ta jest od wieków używana w medycynie ludowej jako naturalny środek na wiele dolegliwości. Wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne, obniża ciśnienie tętnicze, łagodzi stres, stosowana jest przy cukrzycy, reumatyzmie, astmie, gorączce, jako środek uspokajający. Lecznicze działanie wykazują nie tylko owoce, ale i liście, nasiona oraz kora.
Owoce gravioli to bogate źródło węglowodanów, zwłaszcza cukrów prostych (glukozy, fruktozy), zawierają witaminę C, potas, magnez, fosfor i żelazo.