Herbata z karobu 300g BIO
Oprócz korzyści zdrowotnych jakie niesie za sobą spożywanie tej herbaty, jest to orzeźwiający napój, który można pić na gorąco lub zimno jako ice tea. Karob słodzi napar, więc nie wymaga dodawania cukru. Jeśli jednak lubisz "na słodko" dodaj syropu z owoców chleba świętojańskiego. Herbatę z karobu można również spożywać w stanie surowym (tak jak karob w strąkach), żując ją wzbogacamy nasz organizm wartościowymi składnikami odżywczymi zawartymi w karobie.
Przygotowanie: 2-3 łyżki na pół szklanki wody, gotować przez ok. 3 min. Przefiltrować i podawać na gorąco lub zimno jako ICE TEA
- Kraj pochodzenia: Grecja, Kreta
- Masa netto: 300g
- Skład: 100% *karob / *certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego Rolnictwo EU
Wartość odżywcza w 100g
- wartość energetyczna: 1131kJ/318kcal
- tłuszcze 0,4g
- kwasy tłuszczowe: nasycone 0,0g;
- węglowodany 58,9g w tym cukry 46,9g
- błonnik 30,0g
- białka 4,7g
- sól 0,0g
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej.
Produkty z karobu są: ekologiczne, bezglutenowe, bezkofeinowe, odpowiednie dla wegetarian i wegan, nie zawierają tłuszczów, soli, ani dodatku cukrów
Creta Carob to rodzinna firma powstała w 2006 roku, mieszcząca się na Krecie w małej wiosce Argyroupoli. Głównym jej celem jest produkcja różnych produktów spożywczych z organicznych strąków karobu.
"Karob, to zaginiony skarb Krety" stwierdza założyciel firmy Elias Manousakas.
Na Krecie drzewa szarańczynu rosną w suchych warunkach i trudnych glebach, które są naturalnie wolne od grzybów i szkodników. Nie stosuje się zatem żadnych oprysków środkami ochrony roślin. Przez pierwsze 15 lat drzewo nie owocuje, a w ciągu 50 lat dorasta do 15 m wysokości. Z takiego drzewa można zebrać około tony strąków. Zbiera się je w połowie września, rosnąc są zielonkawe, a dojrzewając ciemnieją i stają się błyszcząco brązowe. Każdy strąk zawiera ok. 15 nasion.