Herbata Yerba Mate
Mistyczny, indiański napar bogów.
Jej zmielone liście i patyczki pochodzą z ostrokrzewu paragwajskiego. Napar ten jest popularny głównie w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii), a także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, głównie w Syrii i Libanie.
Nazwa yerba mate, wymyślona najprawdopodobniej przez jezuitów, pochodzi od przekształconego łacińskiego słowa herba – ziele i mati, co w języku keczua oznacza tykwę, w której parzy się ziele. Indiańska nazwa naparu to caá. Napar z yerba mate jest ważnym źródłem polifenoli, które są substancjami o właściwościach przeciwutleniających. Ma działanie obniżające poziom cholesterolu, ochronne wobec komórek wątroby, stymulujące ośrodkowy układ nerwowy, moczopędne i korzystne wobec układu krążenia. Stosowanie yerba mate sugeruje się w leczeniu otyłości. Zawiera kofeinę.
Sposób parzenia:
Tradycyjnie parzy się ją w naczyniu wykonanym z tykwy, zwanym Calebassą. Należy wypełnić je suszem od 1/4 do 3/4 objętości a następnie zalać wodą o temperaturze ok. 75 stopni Celsjusza.
Składniki:
Herbata Yerba Mate