❇️ Herbata Oolong Tie Guan Yin 100g Flavo
✅ Herbata Tie Guan Yin należy do oolongów.
✅ Powstaje ona w powiecie Anxi w prowincji Fujian.
✅✅ Herbaty oolong zwane są też turkusowymi, niebieskimi, szmaragdowymi, a w Chinach określane mianem „czarnego smoka”.
✅ Uzyskuje się je przez poddawanie więdnięciu i suszeniu większych, starszych listków na słońcu albo mechanicznie (w warunkach kontrolowanych). Ulegają one w ten sposób oksydacji (utlenianiu). Następnie dawniej uszkadzano listki przez wytrząsanie w wiklinowych koszach (wokach) a dziś robi się to w maszynach rolujących. Tu zachodzi dalsza oksydacja i ubytek wody.
✅ Oolongi oksyduje się w granicach 20-90%. W kolejnym etapie przerywa się oksydację przez podgrzanie listków do temperatury około 65 st. co prowadzi do dezaktywacji enzymów oksydacyjnych (oksydazy polifenolowej). Potem oolongi są kształtowane (zwijane lekko lub w ciasne kulki) najczęściej mechanicznie, choć te wysokiej klasy czasem ręcznie.
✅ W następnym etapie listki poddaje się wyższej temperaturze dla pozbycia się resztek wody, tak aż będzie jej tylko 3-5%. Czasem już na końcu listki są poddawane prażeniu (ale tylko niektóre oolongi).
☕ Napary są od słomkowych do brązowawych. Oolongi mniej oksydowane dają napary jasne, a te poddane dłuższemu procesowi oksydacji napary ciemniejsze (nawet brązowawe). Te jaśniejsze oolongi zalewa się wodą chłodniejszą niż te ciemniejsze (bardziej oksydowane).
❇️ Herbata Oolong - substancje odżywcze i wpływ na zdrowie
☘️ W listkach herbaty oolong znajdziemy wiele substancji odżywczych i związków biologicznie czynnych choć mniej niż w zielonej ze względu na bardziej zaawansowaną oksydację, która uwstecznia pewne ich ilości.
☘️ Znajdziemy tu jednak sporo alkaloidów purynowych jak teina (forma kofeiny) czy teobromina, które mają działanie pobudzające, podwyższają tempo przemiany materii, poprawiając koncentrację, refleks, zmniejszając senność, wprawiając w lepszy nastrój.
☘️ Jest tu też pewna ilość aminokwasów, lipidów, nieco witamin jak C, A, E, K, z grupy B.
☘️ Występują również minerały takie jak potas, wapń, magnez, glin, mangan, żelazo, selen, czy fluor.
☘️ Ale przede wszystkim istotne są liczne polifenole a z nich najwięcej życiodajnych katechin, które są silnymi antyutleniaczami.
☘️ I ze względu na te substancje herbata oolong zapobiega chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, rozwojowi jaskry.
☘️ Najogólniej można stwierdzić, że herbata odmładza albo przynajmniej opóźnia procesy starzenia wskutek zawartości licznych polifenoli.
☘️ Ma ona też właściwości moczopędne.
☘️ Zapobiega próchnicy zębów (zawartość fluoru).
❇️ Polifenole i ich właściwości
➡️ Polifenole występujące w herbacie oolong:
- Kwasy fenylokarboksylowe a zwłaszcza kwas galusowy, który działa antyoksydacyjnie
- Flawonole takie jak kemferol, kwercetyna, mirycetyna o działaniu: rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, przeciwgrzybiczym, przeciwzakrzepowym, przeciwmiażdżycowym, antyutleniającym a więc antynowotworowym
- Flawanole tj. katechiny (epikatechiny, galusan epikatechiny, galusan epigallokatechiny), które są dużo silniejszymi antyutleniaczami niż witaminy C i E i działają jak wyżej, ale też przeciwmutagennie, zmniejszają poziom cholesterolu LDL, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają w walce z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
❇️ Zastosowanie herbaty oolong w kuchni
☕ Herbatę oolong parzy się w temperaturze 80-90 °C.
☕ Dobre oolongi można parzyć kilkukrotnie wydłużając nieco długość kolejnego zaparzania.
☕ Na sposób „zachodni” (też wymyślony przez Chińczyków) zaparza się przez 3-5 minut i najlepiej zaparzać dwu, trzykrotnie.
☕ Na Dalekim Wschodzie oolongi najpierw się „budzi” zalewając listki na parę sekund wrzątkiem, który po kilku sekundach się wylewa. Potem parzą pół minuty i stosują kilkukrotne parzenie (4-8 razy) za każdym razem przedłużając parzenie o 10 sekund.
☕ Ale w metodzie zachodniej stosuje się jedynie około 1g suszu na 100 ml wody a na wschodzie zużywają aż 3-5g suszu.
☕ Herbaty oolong mniej oksydowane parzy się krócej i zalewa chłodniejszą temperaturą a te ciemniejsze wyższą.
☕ Pierwszy napar ma właściwości pobudzające, orzeźwiające, natomiast następne uspokajające, relaksujące.
☕ Tie Guan Yin (tieguanyin) z kolejnym parzeniem wydobywa inne aromaty i smaki.