Właściwości:
Herbata YOGI TEA® Sweet Chai o naturalnej, korzennej słodyczy jest napojem, w którym można się naprawdę zakochać. Połączenie anyżu, kopru włoskiego, lukrecji i goździków nadaje je wybornego, intrygującego smaku. Aby nie tracić gruntu pod nogami, a jednocześnie pozostawać w kontakcie z naszą duszą potrzebujemy w naszym życiu słodyczy, ponieważ słodycz reprezentuje Ziemię. Usiądź wygodnie i rozkoszuj się filiżanką herbaty YOGI TEA® Sweet Chai, pełnej naturalnej słodyczy. Subtelne przesłanie tej herbaty to „pora zapuścić korzenie”.
Anyż
Ta jednoroczna roślina, której owoc o słodkawych smaku już od tysiącleci ludzie bardzo wysoko cenią, rośnie w Azji oraz na południowy wschód od Morza Śródziemnego. Za dawnych czasów anyż składano bogom w ofierze, dzisiaj można go znaleźć w kuchni, w bożonarodzeniowych piekarniach oraz jako przepyszną przyprawę w wielu herbatach YOGI TEA®.
Fenkuł
Koper włoski należy do rodziny selerowatych i jest popularny na całym świecie ze względu na intensywny aromat. Pierwotnie pochodzi z regionu Morza Śródziemnego i swoim słodkim korzennym smakiem trochę przypomina anyż.
Lukrecja
Lukrecja gładka, podstawowy surowiec lukrecji konfekcjonowanej, znana jest już od czasów starożytności. Jej słodycz jest 50 razy silniejsza niż cukru a jej smak jest łagodnie słodkawy i gorzkawo-cierpki.
Kardamon
Kardamon jest już od tysiącleci jedną z najbardziej ulubionych przypraw we wszystkich krajach azjatyckich i arabskich. Jego delikatny, słodko-pikantny aromat predestynuje kardamon do stosowania go w wielu potrawach – od ostrego curry po korzenne przyprawy do wypieków bożonarodzeniowych.
Czarny pieprz
Pieprz czarny, zwany „królem przypraw”, jest dzisiaj obok soli najważniejszą przyprawą na świecie. Pierwotnie pochodzi z indyjskiego Wybrzeża Malabarskiego i ma intensywny korzenny oraz lekko ostry lub ostry smak.
Cynamon
Cynamon należał do najdroższych przypraw na świecie i podobno był stosowany w Chinach jako przyprawa już 3 000 lat p.n.e. Cynamon, uzyskiwany z kory drzewa cynamonowego rosnącego w Azji Południowej, ma aromatyczny słodkawy smak i zawiera wartościowe oleje eteryczne.
Imbir
W wypiekach bożonarodzeniowych, w mieszance curry lub w lemoniadzie: Bulwiasty imbir należy do najpopularniejszych roślin przyprawowych na świecie. Jest uprawiany już od tysiącleci w upalnym tropikalnym słońcu Azji Wschodniej i nadaje wielu naszym herbatom YOGI TEA® owocowo-pikantny i aromatyczny korzenny smak.
Goździki
Goździki to pąki kwiatowe drzewa goździkowego. W naszych szerokościach geograficznych znane są głównie jako przyprawa do potraw słodkich i słonych. Należą do rodziny mirtowatych i posiadają intensywny korzenny aromat, który w starożytnych Chinach oraz w Egipcie stawiano nawet na równi ze złotem.
Sposób przygotowania:
Zalej torebkę 250 ml wrzącej wody, zaparzaj 7 minut.
Składniki:
anyż* (33%), koper włoski* (21%), lukrecja* (19%), kardamon*, pieprz czarny*, cynamon*, imbir*, goździki*
* z upraw ekologicznych
Uwaga:
Zawiera lukrecję - osoby cierpiące na nadciśnienie powinny unikać spożycia w nadmiernych ilościach.