ROOIBOS ORZEŹWIAJĄCA MIĘTA 50 g
Każdy produkt posiada etykietę zawierającą nazwę, skład, datę przydatności, masę netto i kod kreskowy.
Wszystkie produkty są pakowane dopiero po złożeniu zamówienia.
Produkty spożywcze pakowane są w atestowane opakowania dedykowane dla żywności, z mocnym termicznym zgrzewem.
Zamówienia wysyłane są w mocnych kartonikach dla lepszej ochrony aromatów jak i kształtu opakowań.
Wszystkie produkty wytwarzane są z naturalnych surowców bez użycia wzmacniaczy smaku i barwników.
Skład: czerwonokrzew (Rooibos), liść mięty, aromat.
Charakterystyka
Herbata ziołowa pochodząca z rośliny zwanej Czerwonokrzewem Paragwajskim poznana dzięki Holenderskim osadnikom, którzy dowiedzieli się o niej od rdzennej ludności w Afryce. Liście przygotowywane od początku swojej historii w podobny sposób, zbierane i siekane, tłuczone i zbierane w kopce gdzie ulegają całkowitemu utlenianiu. Początkowo imponowała dzięki słodkawemu smaku i bogatej mahoniowej barwie oraz niższej cenie niż importowana do Europy herbata. Choć była znana już od dawna popularność zdobyła dość niedawno, poprzez Japońskie badania oceniające napar z herbaty Rooibos jako produkt opóźniający procesy starzenia u ludzi. Dziś wielką popularność Rooibos odnosi w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Badania pokazują, że rooibos jest jedynym znanym obecnie źródłem aspalatyny - antyoksydantu zdolnego do odwrócenia postępującego nowotworu skóry i chorób dermatologicznych i alergicznych oraz dolegliwości układu oddechowego i trawiennego. Posiada duże stężenie witaminy C, wapnia, cynku i kwasu alfa-hydroksylowego wspomagającego porost włosów. Dostępne na rynku herbaty rooibos dostępne są w wariantach utlenionym dającym ciemny kolor naparu i nieutlenione, z których napar jest delikatniejszy. Główną różnicą jest słodycz, która w głównej mierze spowodowana jest oksydacją i jest zdecydowanie większa w przypadku herbat utlenionych z czerwonokrzewu. Herbata ta nie posiada kofeiny.
Działanie
• Pomaga w leczeniu chorób alergicznych i schorzeń skóry w tym posiada zdolności w odwracaniu nowotworu skóry jako naturalne źródło aspalatyny;
• Leczy dolegliwości układu trawiennego i oddechowego;
• Jest naturalnym bogactwem witaminy C, wapnia i cynku;
• Stymuluje porost włosów i odnawianie komórek skóry dzięki dużej zawartości kwasu alfa-hydroksylowego;
• Nie zawiera kofeiny i działa uspokajająco, dzięki czemu pomaga w zrelaksowaniu się;
Co najważniejsze herbata ziołowa Rooibos posiada naturalnie wyśmienity smak!
Przygotowanie herbaty:
Herbata ziołowa Rooibos przygotowywana jest podobnie do herbaty czarnej. Wystarczy zalać 1-2 łyżeczki suszu wodą o temperaturze około 95-100°C na czas 3-5 minut (najlepiej pod przykryciem) by móc cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem herbaty ziołowej Rooibos. Możesz także parzyć liście dłużej aby smak i aromat lepiej przedostały się do napoju.
Herbata ziołowa Rooibos to doskonały napój zarówno na gorąco w jesienne i zimowe dni, jak i na zimno gdy za oknem upał i potrzebny jest łyk czegoś orzeźwiającego. Świetnie komponuje się z dodatkiem owoców suszonych i świeżych, a także spełnia rolę idealnego uzupełnienia dla wszelkich deserów.