Herbata pu-erh, plasterki pomarańczy, pędy bambusa, kawałki kurkumy, cytryniec chiński, kwiaty chryzantemy, osmantusa i róży.
Pu-erh – herbata czerwona (w terminologii chińskiej zwana czarną). Herbata ta przechowywana jest w zaciemnionych pomieszczeniach, w ściśle określonych parametrach wilgotności powietrza i temperatury, dzięki czemu otrzymuje niepowtarzalne właściwości. Jest to chińska czerwona herbata z południa prowincji Yunnan. Znana ze względu na swoje zdrowotne właściwości - m.in.: obniża poziom cholesterolu, spala tłuszcz i wspomaga pracę wątroby, jest skuteczna przy odchudzaniu. Ma charakterystyczny nieco „bagienny” aromat i posmak. Daje wyjątkowo ciemny, bordowy napar.
Parzenie
Parzenie herbaty czasem przypomina przygotowywanie kawy. Na smak naszego naparu wpływają przede wszystkim: temperatura, gramatura i czas parzenia. Oprócz tego warto pamiętać, że pełniejszy aromat osiągniemy, gdy naczynie do parzenia zostanie wcześniej przez nas ogrzane.
- czas: 3 minuty
- temperatura: 90°C
- ilość: 1 łyżeczka (200 ml)
- ilość parzeń: 2