|
!!! Witam !!! Przedmiotem aukcji Herbata czerwona Pu-Erh
!!! Ponad 50-letnia !!!
Rok produkcji (data widoczna na opakowaniu) - 1962
Świetnie nadaje się na prezent, do kolekcji oraz jak najbardziej do wypicia :)
Przesyłka jest wysyłana do Państwa bezpośrednio od dystrybutora w Chinach, czas oczekiwania na przesyłkę wynosi średnio 2-4 tygodnie
Pu-erh (chin. 普洱茶, pǔ’ěr chá) – gatunek herbaty, w Polsce zaliczany do herbat czerwonych (w Chinach zaś do "czarnych", gdyż Chińczycy dzielą herbaty według koloru suszu, a nie naparu, jak Europejczycy)
Uprawiana w Chinach od ponad 1700 lat. Ojczyzną pu-erh jest region Pu’er w prowincji Junnan na południu Chin. Pochodzi z tej samej rośliny co herbata czarna, ale różni się od niej tym, że zostaje poddana dodatkowemu procesowi fermentacji. Ma ona smak bardziej gorzki niż czarna, przez co w krajach europejskich często dodaje się do niej aromaty, aby go złagodzić - najczęściej cytrynowy. Czerwoną herbatę pija się zwłaszcza w krajach wschodniej Azji. Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala się jej dojrzewać w odpowiednich warunkach. Istnieje 10 kategorii jakościowych tej herbaty. Najlepsza jest pu-erh liściasta, która ma delikatny aromat i dużą skuteczność działania. Herbata ta zawiera dużo więcej mikroelementów, teiny, manganu, wapnia, fluoru, olejków eterycznych i białka niż herbata czarna
Pu-erh a odchudzaniePu-erh największą sławę zdobył jako herbata wspomagająca odchudzanie, dzięki pobudzaniu przemiany materii i procesów trawiennych (pobudza wydzielanie soków trawiennych i poprawia perystaltykę jelit). Profilaktyka przeciwmiażdżycowaPu-erh poleca się też osobom, które chcą uniknąć zmian miażdżycowych. Zawarte w niej flawonoidy uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i zapobiegają krwawieniom. Ponadto herbata ta pomaga obniżyć poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Flawonoidy mają również właściwości moczopędne oraz zapobiegają zlepianiu się płytek krwi. Pu-erh a wątrobaIstotną właściwością Pu-erh jest również wspomaganie pracy wątroby. Ponadto z prowadzonych we Francji badań wynika, że herbata ta pomaga neutralizować skutki spożycia alkoholu (choć trzeba pamiętać, że nie dotyczy to większych ilości). DługowiecznośćOprócz flawonoidów Pu-erh zawiera też duże ilości aminokwasów i różnorodne pierwiastki takie jak: wapń, magnez, żelazo (dzięki małej zawartości kofeiny i taniny jego wchłanianie nie jest upośledzone), cynk, mangan, miedź i selen oraz dobrze przyswajalną witaminę C. Dowiedziono, że te składniki, w takich proporcjach, w jakich występują w tej herbacie przyczyniają się do długowieczności. Wynika to z faktu, że dzięki nim zwiększa się odporność organizmu i zwalczane są wolne rodniki (agresywne związki tlenu, które przyczyniają się do powstawania wielu chorób przewlekłych). Zawarte w herbacie flawonoidy wykazują też działania odtruwające - wiążą metale i toksyny. Dodatkowo w początkowych fazach chorób nowotworowych Pu-erh może hamować ich rozwój. Przygotowanie herbaty pu-erhPrzede wszystkim, aby zachować właściwości zdrowotne Pu-erh nie należy jej słodzić. Jeżeli przeszkadza nam jej specyficzny ziemisty smak warto wybrać herbatę Pu-erh z dodatkami smakowymi, które złagodzą jej smak. Aby należycie zaparzyć herbatę Pu-erh należy wsypać 1/2 - 1 łyżeczkę suszu herbacianego na filiżankę. Po zalaniu wrzątkiem można ją zamieszać, odlać napar, zalać znowu gorącą wodą i wypić napar z drugiego parzenia. Powinno się ją parzyć 3-5 min. Można ją jednak pić od razu po zaparzeniu (napar ma wtedy bardziej intensywny, choć nie zawsze lepszy smak). |