Zestaw do parzenia herbaty po turecku: czajnik „Çaydanlık Mini Boy”, herbata Rize, szklaneczki Gűrallar - 6 szt, szklane spodki - 6 szt.
Gratis łyżeczki!!!
Oryginalny turecki „Çaydanlık Mini Boy” – czajnik do parzenia herbaty po turecku małej wielkości. Czajnik składa się z dwóch części, górny służy do parzenia herbaty i jest pojemności 0,4 l; w dolnym gotujemy wodę, jest pojemności 0,8 l. Średnica podstawy dolnego czajniczka wynosi 11 cm. Czajnik wykonano ze stali polerowanej 18/10, można go używać do wszystkich rodzajów kuchenek także kuchenek indukcyjnych, nadaje się do zmywarek. W komplecie dwie pokrywki, dzięki czemu dolny czajniczek może służyć na co dzień do gotowania wody.
Turecka herbata „Rize Çayi - Sade Yaprak Çay” uznanej firmy Çaykur. Rize Çayi jest jedną z najlepszych mieszanek czarnych herbat z upraw nad Morzem Czarnym z okręgu Rize.
Już od 1864 roku obszar Rize jest znany z upraw herbat, które dotarły do Turcji z Centralnej Azji.
Szklaneczki – 6 szt. służące do serwowania tureckiej herbaty. Pojemność ok 100 ml. Producentem jest znana turecka firma Gűrallar, która gwarantuje wysoką jakość swoich wyrobów. Szklaneczki są wykonane z cienkiego szkła, bez wzorów i zdobień, mają ciężkie dno, wyglądają bardzo elegancko.
Podstawki - 6 szt., tureckiej firmy Gűrallar, elegancki design, elegancki, owalny kształt.
Proponujemy parzyć herbatę po turecku w „demli” (dwupoziomowe naczynie). Do mniejszego imbryka wsypujemy herbatę liściastą, do drugiego większego imbryka wlewamy zimną wodę. Stawiamy mały imbryk na większym, kiedy woda wrze zalewamy liście herbaty i uzupełniamy ubytek wody w dolnym imbryku. Ponownie zagotowujemy wodę. Do małej szklaneczki wlewamy napar z górnego imbryka i uzupełniamy wrzątkiem. W Turcji herbatę podajemy z 1-2 kostkami cukru.
A tutaj filmik o parzeniu herbaty:
Parzenie herbaty po turecku
Smacznego!
Zobacz inne moje aukcje (www_deco-dom_com): | ||
© UltraPanel |