Witam:-)
Herbata Phoenix Yu Lan Xiang Oolong 200g
O herbacie Dan Cong Oolong: Jest to wysokiej jakości ręcznie robiony oolong z chin. Znany również jako ptasi oolong feniksa. Dan Cong jest często tłumaczony jako „pojedynczy szczep”, nazwany na cześć krzewów herbacianych sprzed setek lat, z których każdy krzew produkował herbatę o niepowtarzalnym smaku.
Fenghuang Dancong to wyselekcjonowana herbata oolong z prowincji Guangdong, która była herbatą hołdową w czasach dynastii Song. Liście są zbierane ze szczepu drzew, które zostały wyselekcjonowane do starannej hodowli jako drzewa o prostych pniach. Drzewa te mają pojedynczy pień, który wznosi się prosto w górę, a gałęzie tworzą parasol, co sprawia, że zbieranie liści jest szczególnie trudne. Zbieracze używają wysokich drabin lub muszą wspinać się po drzewach, aby zbierać długie liście. Ten szczep jest lekki i lekko cierpki, z nutą owoców tropikalnych. Ta herbata to absolutna rozkosz, od uroczych czarnych liści po złożony aromat naparu, który jest cudownym złocistożółtym likierem o złożonym, delikatnym, drzewnym, owocowym smaku.
Aromatyczny, obfity oolong ma wyraźny pomarańczowo-brązowy odcień w filiżance. Liście ujawniają swoje cechy oolong podczas zaparzania i stają się zdecydowanie zielone w środku i czerwono-brązowe na krawędziach. Drugi napar przez wielu uważany jest za najlepszy, z pożądanym, utrzymującym się posmakiem.
Herbata Yu Lan Xiang Dan Cong Oolong: Aromat Yu Lan Dancong cieszy się bardzo świeżym, naturalnym aromatem Yu Lan (magnolia); po zaparzeniu herbaty szybko unosi się aromat magnolii; zapach zaparzonych liści herbaty po 8-krotnym zaparzeniu, jej aromat jest nadal obecny i długotrwały w Gaiwan.
Słodki herbaciany płyn bez goryczy i cierpkości. Po wypiciu herbacianego płynu całe usta wypełnia aromat magnolii zmieszany ze słodkim smakiem. Yu Lan Xiang (aromat magnolii) należy do kategorii aromatów orchidei. Jej wyjątkowy, naturalny aromat magnolii (kwiatu Yu Lang) i miodowy smak są przyjemne i utrzymują się przez długi czas.
Stosowanie:
1. Umieść 5 g Phoenix Dancong Oolong w ceramicznej wazie o pojemności 100 ml (Gaiwan);
2. Wlej do wazy wodę o temperaturze 100°C;
3. Parzyć przez 20 sekund przy pierwszym parzeniu, dłuższy czas przy następnym parzeniu;
4. Phoenix Dancong Oolong wytrzymuje ponad dziesięć namoczeń.