Natura Wita Herbata Owocowa Tęcza 100G Z Ziołami
NATURA WITA HERBATA OWO-ZIOŁ OWOCOWA TĘCZA 100G
HibiskusHibiskus (kwiat malwy sudańskiej) to wyjątkowo cenne źródło
naturalnej witaminy C oraz wapnia, witamin i soli mineralnych.Przyspiesza on
przemianę materii, zmniejsza wchłanianie w jelitach, działa wzmacniająco na
wątrobę i oczyszcza organizm. W afrykańskiej medycynie ludowej przypisuje się mu
antybakteryjne i moczopędne działanie, dzięki czemu zapobiega zastojom wody w
organizmie. Kwiat hibiskusa ma również właściwości obniżające ciśnienie krwi, a
polisacharydy wzmacniają odporność organizmu. Działa on też kojąco,
przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnienia.
Dzika różaDzika róża wykazuje działanie wzmacniające, odżywcze,
witaminizujące, oczyszczające, przeciwzapalne, ściągające, poprawiające
trawienie, żółciopędne, wykrztuśne, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne,
przeciwwirusowe, wzmacniające nerki oraz krew, zwiększające popęd płciowy,
regulujące miesiączkowanie i przeciwdepresyjne.Wielokierunkowe działanie
róży wynika z dużej zawartości witaminy C, w połączeniu z innymi witaminami.
Witamina C w organizmie bierze udział w procesach utleniania i redukcji, a to
podstawowe procesy toczące się w całym organizmie we wszystkich narządach i we
wszystkich tkankach. Warto nadmienić, iż witamina C zawarta w róży jest aktywna
i trwała w przeciwieństwie do syntetycznej, która przedawkowana jest przyczyną
m.in. biegunki czy kamieni nerkowych.Cenną właściwością witaminy C jest
hamowanie powstania nitrozoamin, które są związkami rakotwórczymi i powstają w
przewodzie pokarmowym po spożyciu przenawożonych azotem roślin i innych pokarmów
zawierających nadmiar azotu, między innymi wędlin.Zapotrzebowanie na
witaminę C wzrasta u dzieci, u kobiet w ciąży oraz u matek karmiących, w czasie
choroby, zwłaszcza przebiegającej z gorączką, u palaczy, u alkoholików, u ludzi
pijących dużo kawy i herbaty, u lekomanów i u narkomanów.Owoce róży stosuje
się w spadku odporności organizmu, w osłabieniu mechanizmów obronnych, w
chorobach zakaźnych, przeziębieniach, w infekcjach bakteryjnych i wirusowych,
zwłaszcza przebiegających z wysoką gorączką, a także w chorobie nowotworowej.
Różę stosuje się również u rekonwalescentów po wszelkich chorobach, szczególnie
długotrwałych, zakaźnych, po wszelkiego typu operacjach.
Owoc aroniiOwoc aronii jest znakomitym źródłem wielu cennych substancji
czynnych (antocyjany), witamin, karotenu, mikroelementów, błonnika i pektyn.
Dzięki swoim właściwościom zwany jest źródłem zdrowia i młodości.Antocyjany
podobnie jak witaminy C, E, A – należą do tzw. antyutleniaczy zapobiegających
tworzeniu szkodliwych cząsteczek tlenu. Działalność antocyjanów opóźnia proces
starzenia się, ułatwia przemianę materii (zwłaszcza gospodarkę tłuszczową
organizmu), łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby. Dzięki tym
wszystkim zaletom owoc aronii jest wykorzystywany w profilaktyce chorób serca,
układu krwionośnego oraz układu nerwowego.
Owoc tarninyOwoc tarniny działa przeciwbiegunkowo, przeciwbakteryjnie i
przeciwzapalnie.Stosuje się go w lekkich zapaleniach błony śluzowej jamy
ustnej i gardła, nieżytach żołądka i jelit oraz w łagodnych biegunkach.
Owoc bzu czarnegoOwoc bzu czarnego działa napotnie, moczopędnie, lekko
przeczyszczająco i słabo przeciwbólowo oraz przeciwreumatycznie i
przeciwzapalnie. To tzw. środek czyszczący krew, gdyż usuwa z organizmu (m.in. z
potem, moczem) szkodliwe produkty przemiany materii i trujące toksyny.
Owoc porzeczki czarnejOwoc porzeczki czarnej zawiera dużo witamin – A, C,
B1, B2, PP, B6 – i soli mineralnych, zwłaszcza wapnia, żelaza, boru i miedzi.
Stosuje się go w nadciśnieniu, w chorobach reumatycznych, w stanach zapalnych
jamy ustnej, w anginie oraz w kamicy moczowej i w biegunkach.
Kwiat ślazuKwiat ślazu wykazuje działanie powlekające, osłaniające,
zmiękczające, wykrztuśne.Stosuje się go w nieżytach górnych dróg
oddechowych, w zapaleniu gardła, krtani, migdałków i oskrzeli, w chrypce, w
suchym kaszlu, w rozedmie płuc, w suchości w jamie ustnej i w gardle oraz w
nosie, w gorączce, w biegunce.
Kwiat malwy czarnejZawarte w kwiecie malwy czarnej związki śluzowe
działają osłaniająco i powlekająco na błony śluzowe jamy ustnej i gardła,
ułatwiają też odksztuszanie wydzieliny zalegającej w gardle.Stosuje się go
jako środek przeciwkaszlowy, powlekający i lekko rozkurczający w nieżytach
górnych dróg oddechowych oraz w zapaleniu błon śluzowych jamy ustnej i gardła, w
nieżycie oskrzeli, w chrypce, w trudnościach odksztuszania i w suchym kaszlu.
Również w dolegliwościach żołądkowych, w chorobach pęcherza moczowego, zwłaszcza
u dzieci i osób starszych.
Owoc malinyOwoc maliny wykazuje działanie napotne i przeciwgorączkowe,
pobudza funkcjonowanie gruczołów potowych. Ma również działanie moczopędnie,
oczyszczające, antyreumatyczne oraz odżywcze, przeczyszczające, wzmacniające
żołądek i witaminizujące.W medycynie ludowej stosowany był w bakteryjnych i
wirusowych chorobach przeziębieniowych przebiegających z podwyższoną
temperaturą. Skutecznie wzmacnia przy objawach awitaminozy organizmu, w
szkorbucie i paradentozie.
Płatki różyPłatki róży zawierają flawonoidy, antocyjany, garbniki i
olejek eteryczny. W medycynie ludowej stosowano je przy niestrawności, bólach
gardła, ranach i chorobach skóry.
Kwiat słonecznikaKwiat słonecznika działa przeciwgorączkowo,
regenerująco, a zawarte w nim związki goryczkowe pobudzają wydzielanie soku
żołądkowego i działają korzystnie na procesy trawienia.
Kwiat chabraWłaściwości lecznicze ma suszony, zabarwiony kwiat chabra.
Działa on silnie moczopędnie i słabo żółciopędnie, przeciwzapalnie i
przeciwbakteryjnie.Stosuje się go w chorobach nerek, w niedostatecznym
wydalaniu moczu, w obrzękach spowodowanych zastojem wody w organizmie, w
zapaleniu kłębuszków nerkowych, w zapaleniu miedniczek nerkowych oraz w kamicy
moczowej.
Skład: kwiat hibiskusa, jabłko, skórka dzikiej róży, owoc aronii, rodzynki,
owoc śliwki, owoc tarniny, owoc wiśni, owoc bzu czarnego, owoc porzeczki
czarnej, kwiat ślazu, kwiat malwy czarnej, owoc maliny, płatki róży, płatki
słonecznika, kwiat chabra bławatka