Kompozycja Zew Natury
Spróbuj połączenia herbaty turkusowej Oolong z owocami dzikiej róży, aromatyczną wiśnią i słodkim ananasem, przyozdobionej kwiatami pomarańczy i saflorem!
Zbiór liści tej odmiany odbywa się tylko w ściśle określonych porach roku. Pozostawia się je na słońcu do częściowego zwiędnięcia, następnie wkłada do wiklinowych koszy i potrząsa. Proces ten obciera brzegi liści, uszkadza ich nerwy a z tkanek uwalniają się soki, co pomaga przy późniejszej oksydacji. Tu można rozróżnić herbaty chińskie od tajwańskich. Te pierwsze przechodzą oksydacje w niższym stopniu 30-50%, drugie 60-70%. Proces utleniania zatrzymuje się po około dwóch godzinach przez szybkie suszenie ich w wysokiej temperaturze (nawet 250 stopni). Istotnym faktem jest to, że herbata Oolong zawsze jest w postaci całych, dużych liści.
Chińskie odmiany charakteryzują się aromatem kwiatowym, owocowym, zbliżonym do herbaty zielonej. Natomiast Oolong wyżej fermentowany zachowuje nuty drzewne, zbożowe.
Składniki: herbata Oolong, skórka owocu dzikiej róży, ananas liofilizowany, wiśnia liofilizowana, kwiat pomarańczy, saflor, aromaty