Qing Xin Zielone serce
zbiór: wiosna 2017
pochodzenie: Tengchong, Baoshan, Yunnan
ilość: saszetka 8g
Qing Xin 青心 - słodki kwiatowy aromat. Mimo jej delikatności, bukiet smaków jest złożony i bogaty. Liście są delikatnie mniej zwinięte niż jego tajwańska odmiana.
Jibian Oolong Tea – firma sprowadziła drzewa herbaciane z Tajwanu oraz posadziła je w górach w prowincji Yunnan. Firma wierzy, że zanieczyszczenia w tej prowincji są mniejsze, co będzie miało dobry wpływ na herbatę.
Parzenie:
- gongfu cha
- ilość: 5-8g
- temp: 90°C
- parzenia: I - do 15 sekund, II-III -10, IV i więcej - 20 sekund i dłużej
- w stylu zachodnim
Postępujemy jak wyżej, tylko należy dłużej parzyć. Przy użyciu większej ilości wody np. przy piciu w kubku należy wydłużyć czas parzenia 2-4 krotnie lub użyć całą saszetkę tj. 10g.
Film z mojego testowania tych dwóch herbat w mieście Kunming u pana Jiang Zhao. Na filmie widać kolor naparów oraz liści po zaparzeniu.
https://www.youtube.com/watch?v=TMvzmbMRvdE&t=1s&list=PLZFnC8NoJqYjXJeygD7X0kMEbrRJToJ0j&index=1