Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatności- 12,45 zł
- Pyszna TRUSKAWKOWA Herbata OOLONG - 50g
- 22,44 zł z dostawą
- 6,90 zł
- Herbata oolong TRUSKAWKOWY 50g
- 15,89 zł z dostawą
HERBATA OOLONG - TRUSKAWKOWY SORBET - 50 g (5589546102)
Opis
HERBATA OOLONG
TRUSKAWKOWY SORBET
KRAJ POCHODZENIA: CHINY
SKŁAD: herbata oolong 84,6%, pączki róży, cząstki truskawek, kawałki wanilii, aromat.
POLECA
SKLEP HERBATA I KAWA
1 SZT. DOTYCZY HERBATY 50 GRAM
Herbata Oolong, inaczej zwana półfermentowaną, produkowana jest w Chinach i Tajwanie. W Polsce określana jest jako czerwona. Herbaty te są znane ze swego drzewnego aromatu, łagodnego, owocowego smaku. Mają też wyjątkowy zapach. Mówi się, że w imbryku przyjmują postać smoka, stąd nazywa się je "smoczymi herbatami".
Herbata Oolong (lub Wulong, ulung) uważana jest za jedną z najlepszych herbat w Chinach. Liście na oolongi zaraz po zbiorze są poddawane obróbce. Proces fermentacji jest krótszy niż w przypadku herbat czarnych, odbywa się w ok. 20% (Chiny), a liście pozostają całe, nie są połamane przez zwijanie. Oolongi z Tajwanu (nazywanym Formosą) poddawane są procesowi fermentacji w 60%, dlatego są ciemniejsze i dają ciemniejszy napar.
Proces obróbki zaczyna się etapem więdnięcia liści. Po utracie wilgoci liście umieszczane są w wiklinowych koszach i od czasu do czasu potrząsane. Ma to doprowadzić do otarcia brzegów blaszek liściowych. W konsekwencji ułatwia to przebieg procesu fermentacji. Związki chemiczne zawarte w liściu wchodzą w reakcję z tlenem. Po kilku godzinach proces ten zostaje zatrzymany poprzez suszenie liści. Herbata typu Oolong ma całe liście, gdyż nie przechodzi ona procesu zwijania.
Parzenie herbat oolong:
Herbatę Oolong zalewamy wodą o temperaturze 90 stopni. Czas parzenia to 3-4 minuty. Można parzyć dwukrotnie, słodzić cukrem kandyzowanym, smakuje także na zimno.
Właściwości herbat oolong:
W Archives of Internal Medicine opublikowano wyniki najnowszych badań, według których codzienne spożycie nawet połowy filiżanki zielonej herbaty lub typu oolong może zmniejszać ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego nawet o 50%.
Oolongi mają niską zawartość kofeiny, dzięki czemu nawet po wieczornym wypiciu oolonga, nie powinno być problemów z zaśnięciem.
ZAPRASZAMY NA INNE MOJE AUKCJE Z HERBATAMI
KUP, ZOBACZ, ZASMAKUJ
GWARANTUJEMY 100% SATYSFAKCJI
ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOK'U I POLUB !!!
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.