Herbata Oolong Formosa Fine 100g Bio-Flavo
Herbat Formosa Fine Oolong pochodzi z Tajwanu. Składa się z łamanych liści, które zostały znacznie zoksydowane (utlenione), chociaż mniej niż herbaty czarne. Można ją parzyć kilkakrotnie. Napary mają wyśmienity, miodowy posmak, który zadowoli każdego konesera mocniej fermentowanych oolongów.
Herbaty typu Oolong nazywa się też turkusowymi, niebieskimi, a nawet szmaragdowymi. W Chinach określane są jako herbata smocza. Powstają one przez poddawanie więdnięciu i suszeniu większych, starszych listków na słońcu albo mechanicznie. Ulegają w ten sposób oksydacji, którą przyśpiesza się przez wytrząsanie w maszynach rolujących (dawniej w wokach). To wytrząsanie powoduje uszkodzenie brzegów listków, które następnie traktuje się wysoką temperaturą hamującą utlenianie. Dlatego jest to herbata nie w pełni zoksydowana tak jak herbaty czarne. Dobre oolongi jak np. Fine Formosa można zaparzać kilka razy. Tegoż oolonga zalewamy wodą o temperaturze 95 st. C przez 2-3 minuty (sposób "zachodni"). Napary daje ciemnawe, brązowawe.
Herbata Oolong Fine Formosa i jej wpływ na zdrowie
W liściach herbat oolong znajduje się dużo substancji odżywczych takich jak sporo teiny (forma kofeiny), która działa pobudzająco, przyśpiesza przemianę materii, poprawia koncentrację, szybkość reakcji, poprawia nastrój, odpycha senność. Herbata oolong zapobiega próchnicy zębów (zawartość fluoru), chorobom serca i układu krążenia, miażdżycy, rozwojowi jaskry. Wykazuje też właściwości moczopędne.
Substancje ukryte w listkach herbaty oolong
Napój z liści herbaty ma wiele cennych właściwości. Zawiera wiele związków biologicznie czynnych i substancji odżywczych jak alkaloidy purynowe (teina będąca formą kofeiny), aminokwasy, lipidy, witaminy takie jak A, E, K, z grupy B. Występują tu też składniki mineralne w postaci potasu, wapnia, magnezu, aluminium, manganu, żelaza, selenu, czy fluoru. Kapitalne znaczenie odgrywają jednakże tzw. polifenole, wśród których zdecydowanie przeważają katechiny, silne antyutleniacze.
Polifenole i ich właściwości
Polifenole występujące w herbatach typu oolong:
- Kwasy fenylokarboksylowe a zwłaszcza kwas galusowy, który działa antyoksydacyjnie
- Flawonole;
a. kemferol o działaniu rozkurczowym, przeciwzapalnym, przeciwalergicznym, przeciwgrzybiczym
b. kwercetyna o działaniu antyzapalnym, przeciwmiażdżycowym, przeciwzakrzepowym, antyalergicznym
c. mirycetyna o działaniu antynowotworowym, przeciwmiażdżycowym
- Flawanole tj. katechiny (epikatechiny, galusan epikatechiny, galusan epigallokatechiny tj. EGCG), które są dużo silniejszymi antyutleniaczami niż witaminy C i E i działają jak wyżej, ale też przeciwmutagennie, zmniejszają poziom cholesterolu LDL, obniżają ciśnienie tętnicze krwi, pomagają w walce z otyłością, zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego, wspomagają w walce z cukrzycą, przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej.
Zastosowanie herbaty oolong w kuchni
Herbatę Formosa Fine Oolong parzy się w temperaturze 95 °C przez 2-5 minut zalewając 1g suszu 100 ml wody. Można zaparzyć powtórnie. Na sposób "wschodni" można tego oolonga "obudzić" przez zalanie wrzątkiem na kilkanaście sekund (do pół minuty). Potem parzy się wrzątkiem dziesięć sekund dlużej niż trwało budzenie. Każde następne parzenie wydłuża się o dziesięć sekund. Ale tu stosuje się znacznie wyższe dawki suszu bo 3-5g na 100 ml wrzątku. Pierwszy napar ma właściwości pobudzające, orzeźwiające, natomiast następne uspokajające, relaksujące.