Herbata niebieska Oolong Butterfly (Ti Quan Yin, klitoria ternateńska) - 100g
Wielu uczonych twierdzi, że będąc częściowo utlenioną herbatą oolong łączy w sobie właściwości herbat zielonych oraz czarnych. Dobroczynne właściwości oolongów sprzyjają osobom borykającym się z przewlekłymi problemami zdrowotnymi takimi jak nadciśnienie czy zbyt wysoki poziom cholesterolu, problemy sercowe lub choroby kości. Zawiera witaminy i minerały, takie jak wapń, mangan, miedź, karoten, selen i potas, oraz witaminy A, B, C, E i K, kwas foliowy, amid niacyny i różne alkaloidy detoksykujące. Teobromina, teofilina oraz kofeina zawarte w herbacie niebieskiej stymulują pracę układu nerwowego.
Inną ważną właściwością herbaty niebieskiej jest jej zdolność do wzmacniania odporności organizmu.
Herbata niebieska może także mieć działanie odchudzające.
Podobnie jak herbata zielona i biała oolongi zawierają dużo przeciwutleniaczy mających zdolność wychwytywania wolnych rodników. To z kolei spowalnia starzenie oraz chroni nas przed chorobami nowotworami a także udarami mózgu oraz miażdżycą tętnic.
Oolong działa także korzystnie na skórę.
Kolejna korzyść z picia herbaty oolong to zdrowe zęby i kości. Napar herbaciany nie tylko pomaga utrzymać higienę jamy ustnej ale również, co dowiedziono długoterminowymi badaniami zwiększa gęstość mineralną kości. Okazuje się, że osoby pijące dużo herbaty oolong przez dziesięć lat mają mniejszy ubytek gęstości mineralnej kośćca niż osoby wybierające inne rodzaje herbaty.
Badania dowiodły, że herbata oolong reguluje poziom cukru i insuliny we krwi. Preparaty na bazie herbat niebieskich wspomagają leczenie cukrzycy typu drugiego.
Herbaty niebieskie szczególnie dobrze radzą sobie z nowotworami żołądka ograniczając rozwój narośli rakowych.
Herbata oolong doskonale radzi sobie ze stresem.
Herbata oolong wykazuje także właściwości antyseptyczne co poprawia pracę układu pokarmowego ponieważ świeżo parzony napar posiada zdolność do regulowania flory bakteryjnej w naszym jelicie grubym.
Oolong (zwana też niebiesko-zielona, turkusowa, ulong, wulung, bohea, bohe, bou; chiń. upr. 乌龙; chiń. trad. 烏龍; pinyin: wūlóng ) – rodzaj półfermentowanej herbaty z Chin (prowincje Fujian i Guangdong) oraz północnej i północno-wschodniej części Tajwanu. Znane są też ulungi z Indii, Nepalu, Wietnamu i innych krajów. Nazywana jest herbatą niebieską, turkusową lub szmaragdową, co nie znaczy, że jej napar ma kolor niebieski.
Klitoria terateńska (Clitoria ternatea L.), zwana inaczej Butterfly Pea Tea to tropikalna roślina pochodząca z Azji. Rośnie dziko oraz jest uprawiania w Indiach, Chinach, Tajlandii, a także na Madagaskarze i Filipinach. Klitoria ternateńska jest azjatyckim skarbem cenionym ze względu na bogate właściwości zdrowotne.
Za jej niebieską barwę odpowiadają antocyjnany, które bardzo dobrze wpływają na oczy. W składzie herbaty znajdują się również flawonoidy znane ze swojego działania przeciwutleniającego, przeciwzapalnego i przeciwmiażdżycowego. Niebieska herbata jest polecana jako środek relaksujący, przeciwbólowy, antybakteryjny i przeciwnowotworowy. Jej cudowne właściwości powinny docenić również osoby zmagające się z depresją i stanami lękowymi. Zaletą regularnego picia niebieskiej herbaty jest poprawienie pracy mózgu, a szczególnie usprawnienie procesów uczenia się, myślenia i zapamiętywania. Klitoria wpływa pozytywnie na koncentrację i odtwarzanie informacji. Co więcej, napar usuwa objawy zmęczenia i znużenia – filiżanka herbatki postawi Cię na nogi! Butterfly Pea Tea to nieocenione wsparcie, jeśli borykasz się z osłabieniem wzroku, problemami z cerą lub z krążeniem. Sięgnij po niebieską herbatę, jeśli chcesz ograniczyć wypadanie włosów i przyspieszyć ich porost.
UWAGA! Antocyjany zawarte w płatkach tej rośliny są wrażliwe na zmiany pH, tak więc w wodzie o pH zasadowym herbata będzie mieć kolor niebieski, natomiast po dodaniu soku z cytryny zabarwi się na różowofioletowo.
Skład:
- 95% herbata Oloong Ti Quan Yin
- 5% klitoria ternateńska.
Kraj pochodzenia:
Chiny
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Sposób zaparzania: 1-2 łyżeczki na filiżankę,
Temperatura wody: ok. 85-90°C,
Czas parzenia: ok. 3 min.
Można ją zaparzyć wielokrotnie (najlepiej do 3 razy).
Zasady zakupu herbaty:
1 szt na aukcji = 100g herbaty. Herbata jest pakowana w przezroczyste lub kolorowe ozdobne torebki foliowe z usztywnionym dnem i zamykane klipsem wielokrotnego użycia, dzięki czemu może ona stanowić gotowy upominek. Wymiary torebki 4x7x20cm, max pojemność to 100g herbaty.