Herbata niebieska Oolong Ginsen - 250g
Wielu uczonych twierdzi, że będąc częściowo utlenioną herbatą oolong łączy w sobie właściwości herbat zielonych oraz czarnych. Dobroczynne właściwości oolongów sprzyjają osobom borykającym się z przewlekłymi problemami zdrowotnymi takimi jak nadciśnienie czy zbyt wysoki poziom cholesterolu, problemy sercowe lub choroby kości. Zawiera witaminy i minerały, takie jak wapń, mangan, miedź, karoten, selen i potas, oraz witaminy A, B, C, E i K, kwas foliowy, amid niacyny i różne alkaloidy detoksykujące. Teobromina, teofilina oraz kofeina zawarte w herbacie niebieskiej stymulują pracę układu nerwowego.
Inną ważną właściwością herbaty niebieskiej jest jej zdolność do wzmacniania odporności organizmu.
Herbata niebieska może także mieć działanie odchudzające.
Podobnie jak herbata zielona i biała oolongi zawierają dużo przeciwutleniaczy mających zdolność wychwytywania wolnych rodników. To z kolei spowalnia starzenie oraz chroni nas przed chorobami nowotworami a także udarami mózgu oraz miażdżycą tętnic.
Oolong działa także korzystnie na skórę.
Kolejna korzyść z picia herbaty oolong to zdrowe zęby i kości. Napar herbaciany nie tylko pomaga utrzymać higienę jamy ustnej ale również, co dowiedziono długoterminowymi badaniami zwiększa gęstość mineralną kości. Okazuje się, że osoby pijące dużo herbaty oolong przez dziesięć lat mają mniejszy ubytek gęstości mineralnej kośćca niż osoby wybierające inne rodzaje herbaty.
Badania dowiodły, że herbata oolong reguluje poziom cukru i insuliny we krwi. Preparaty na bazie herbat niebieskich wspomagają leczenie cukrzycy typu drugiego.
Herbaty niebieskie szczególnie dobrze radzą sobie z nowotworami żołądka ograniczając rozwój narośli rakowych.
Herbata oolong doskonale radzi sobie ze stresem.
Herbata oolong wykazuje także właściwości antyseptyczne co poprawia pracę układu pokarmowego ponieważ świeżo parzony napar posiada zdolność do regulowania flory bakteryjnej w naszym jelicie grubym.
Oolong (zwana też niebiesko-zielona, turkusowa, ulong, wulung, bohea, bohe, bou; chiń. upr. 乌龙; chiń. trad. 烏龍; pinyin: wūlóng ) – rodzaj półfermentowanej herbaty z Chin (prowincje Fujian i Guangdong) oraz północnej i północno-wschodniej części Tajwanu. Znane są też ulungi z Indii, Nepalu, Wietnamu i innych krajów. Nazywana jest herbatą niebieską, turkusową lub szmaragdową, co nie znaczy, że jej napar ma kolor niebieski.
Chińska herbata oolong z żeń szeniem chroni nasz organizm przed wirusami i bakteriami. Przydaje się szczególnie w okresach zmniejszonej odporności oraz dla podniesienia witalności w średnim i starszym wieku. Pomaga żyć intensywniej, dodaje energii, zwiększa możliwości intelektualne i fizyczne oraz odporność na stres. Ponadto obniża poziom glukozy we krwi (ważne przy wadliwej tolerancji cukru), redukuje nadwagę, poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego.
Skład:
herbata Oolong Ginsen 100%.
Kraj pochodzenia:
Chiny
Sposób przechowywania: przechowywać w suchym miejscu i temperaturze poniżej 25°C, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Sposób zaparzania: 1-2 łyżeczki na filiżankę,
Temperatura wody: ok. 85-90°C,
Czas parzenia: ok. 3 min.
Można ją zaparzyć wielokrotnie (najlepiej do 3 razy).
Zasady zakupu herbaty:
1 szt na aukcji = 250g herbaty. Herbata jest pakowana w torebkę stojącą typu doypack (wielowarstwowa) z usztywnionym dnem i zamknięciem strunowym wielokrotnego użycia. Wymiary torebki 140x240cm, max pojemność to 250g herbaty.