Moli Hua Cha - Que She Jian - Ptasi języczek - 50 g
Dosłownie „końcówka języka wróbla“. Delikatna odmiana jaśminowej herbaty z prowincji Fujian. Drobne ciemnozielone płaskie listki równomiernie zwinięte z dodatkiem kwiatów jaśminu. Przenikający aromat jaśminu, wyraźny posmak, lekko euforyzujący efekt. Herbata aromatyzowana, wielonaparowa.
Herbata pakowana w 50g puszki.
(po chińsku: Lü CHA, po japońsku RYOKU CHA)
Niefermentowane - stopień fermentacji: 0%
Herbata zielona powstaje z liści nie poddawanych oksydacji (lub fermentacji). Zaraz po zbiorach poddaję się ją procesowi deenzymacji, który zatrzymuje przemiany biochemiczne. W Japonii poprzez działanie pary wodnej, zaś w Chinach i większości innych krajów, herbatę zieloną praży się na rozgrzanych metalowych patelniach. Temperatura metalowej misy różni się w zależności od regionu, czy tradycji i metody charakterystycznej dla danej herbaty. Potem kształtuje się i suszy listki.Herbaty zielone w większości parzy się wielokrotnie, za każdym razem oddzielając napar od liści. Nigdy wrzątkiem, należy odczekać przynajmniej moment po zagotowaniu przed zalaniem listków. Dla herbat chińskich odpowiednia jest woda o temperaturze około 80°C do 95°C, dla herbat japońskich – „bardziej zielonych” nieco niższa: 60-70°C. W miarę przygotowywania kolejnych naparów można zwiększać czas i temperaturę. Herbata zielona parzona za długo lub zbyt ciepłą wodą robi się gorzka.
________________________________________________________________________________________________________________
Czajownia to licencjonowana przez Towarzystwo Miłośników Herbaty marka herbat wysokogatunkowych oraz sieć ortodoksyjnych herbaciarni i profesjonalnych sklepów z herbatami, ceramiką i akcesoriami do herbaty. W ofercie mamy tylko świeże i oryginalne herbaty, które dzięki osobistym kontaktom sprowadzane są bezpośrednio z plantacji na całym świecie natychmiast po zbiorach i przetworzeniu. Najistotniejszą cechą naszych herbat jest ich najwyższa jakość. Sprzedajemy przede wszystkim herbaty czyste - dokładnie w takiej formie jak w krajach ich pochodzenia. Wystrzegamy się herbat sztucznie aromatyzowanych lub z różnymi wymyślnymi dodatkami. Zachęcamy do odkrywania w sobie herbatysty poprzez odkrywanie palety smaków i aromatów ukrytych w tej wspaniałej roślinie!
________________________________________________________________________________________________________________
Czajownia.pl