HERBATA MILK OOLONG LIŚCIASTA MLECZNA 25 G
Herbata oolong:
✔️ pozytywne oddziaływanie na zmniejszenie ryzyka nowotworów
✔️ zmniejsza ciśnienie krwi
✔️ wpływa na regulację poziomu cukru
✔️ działa odchudzająco zawierając polifenole, dzięki którym możliwe jest regulowanie powstawania tkanki tłuszczowej.
✅ Herbaty oolong, zwane też wulong lub ulung, to wyjątkowy rodzaj herbat, które nie są ani herbatami zielonymi, ani czerwonymi, ani czarnymi, lecz stanowią odrębną kategorię. W Azji nazywane są herbatami niebieskimi. Powstają w Chinach i na Tajwanie z liści krzewu Camellia sinensis pododmiany oolong. Od pozostałych rodzajów herbat różnią się tym, że podczas produkcji ich liście poddawane są niepełnej fermentacji (od 15 do 80%), a następnie zwijane w charakterystyczne bryłki. Herbaty czarne i czerwone są w pełni sfermentowane, a zielone nie są fermentowane w ogóle.
Herbaty oolong to niezwykle bogata i zróżnicowana kategoria herbat. Zasadnicza różnica pomiędzy poszczególnymi gatunkami polega na długości procesu fermentacji, który przeprowadza się po zwiędnięciu i natlenieniu świeżo zebranych liści. Fermentacja to procesy biochemiczne zachodzące w liściach z udziałem korzystnych bakterii. Przerwanie tego procesu polega na poddaniu liści działaniu wysokiej temperatury, co wykonuje się zwykle poprzez prażenie na woku. Temperatura i długość czasu prażenia również mają ogromny wpływ na efekt końcowy.
Zalecany sposób użycia:
✔️ 1 łyżka na kubek lub dużą filiżankę (250-300 ml).
✔️ zalać wodą o temperaturze 90°C.
✔️ pierwsze parzenie powinno trwać około 1 minutę, każde kolejne należy wydłużyć o 30-60 sekund.
✔️ liście można parzyć 7 razy.
Sposób przechowywania:
✔️ przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, suchym i chłodnym
✔️ chronić przed światłem.