Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatności- 9,49 zł
- Herbata Oolong Milk 25g Nanga
- 19,48 zł z dostawą
- 11,49 zł
- Herbata MILK OOLONG 50g MLECZNA
- 21,48 zł z dostawą
- 9,60 zł
- Herbata oolong Milk Oolong 50 g
- 17,59 zł z dostawą
Herbata MILK OOLONG 25g Mleczna W-wa (5542248089)
Opis
W odróżnieniu od innych sprzedających, każdą herbatę pakujemy w szczelne, chroniące przed światłem opakowanie.
Kartonowe pudełka, w których wysyłane są wszystkie zamówienia, chronią delikatne herbaciane listki przed pokruszeniem. Nie przesyłamy herbat w kopertach!
Naszym celem jest dostarczenie Wam produktów pełnych aromatu i w nienaruszonym stanie.
- Paczkomat inPost
- 7.99 zł przedpłata
- 11.49 zł za pobraniem
- Poczta Polska
- 9.99 zł paczka ekonomiczna
- 11.99 zł paczka piorytetowa
- 18.99 zł za pobraniem - Paczka 48
- 20.99 zł za pobraniem - Paczka 24
- Przesyłka kurierska
- 15.59 zł przedpłata
- 21.59 zł za pobraniem
- Odbiór osobisty
- 0 zł po przedpłacie
Informacje ogólne:
Oolong z wiosennego zbioru herbaty z Anxi w Fujian o niepowtarzalnym kremowym mlecznym aromacie.
Duże całe liście są lekko zwinięte w nieregularne małe kulki, po zaparzeniu znacznie zwiększają swoją objętość. Milk Oolong swój niepowtarzalny aromat zawdzięcza technice, która przed wysuszeniem liści pozwala nadać jej mleczny charakter. Znacie legendę o tym jak Księżyc pewnej pogodnej nocy zakochał się w przelatującej figlarnej Komecie? Niestety Kometa szybko zniknęła pozostawiając za sobą tylko biały warkocz. Księżyc z rozpaczy płakał całą noc, zalewając pola herbaty mlecznymi łzami...
Sposób parzenia | 1 łyżeczkę herbaty (2-3g/150ml) zalej gorącą wodą (90°C) i zaparzaj przez 3-4 minuty. |
Składniki | herbata Oolong |
Kraj pochodzenia | Chiny, Anxi, prowincja Fujian z ogrodu Fengcheng |
Napar | przejrzysty o słomkowym, złotym kolorze. Idealnie nadaje się do wielokrotnych zaparzeń |
Opinie naszych klientów | |
Ania z Gdańska | Sięgam po tę herbatę już po raz kolejny i zapewne sięgać będę do końca świata i jeden dzień dłużej - bardzo, bardzo polecem |
PawelB | Probka okazala sie strzalem w moje kubki smakowe:) Moja zielona numer jeden |
Rożek | Kupiłam po raz pierwszy, spróbowałam i się zakochałam. Nie mogę wyjść z podziwu, ten mleczny smak i zapach są naprawdę uzależniające... |
Oolong – ani zielona, ani czarna
Oolong to kolejna pyszna propozycja dla poszukujących herbacianych wrażeń. Tak jak w przypadku herbat czarnych i zielonych, powstaje ona z listków Camellia sinensis, podobne są również etapy jej produkcji. Najważniejszą różnicą jest jednak skrócony proces fermentacji w porównaniu do czarnej herbaty (półfermetacja). Oolong znajduje się więc gdzieś pomiędzy nieprzetwarzaną herbatą zieloną a poddaną pełnej fermentacji herbatą czarną.
Liście herbaty po zebraniu i zwiędnięciu zostają celowo wytrząsane. Rozbijane w ten sposób listki podczas fermentowania i oksydacji nierównomiernie zmieniają swój kolor – brzegi stają się ciemnozielone, a nawet czerwone, zaś pozostała powierzchnia staje się żółtawa. Po upływie odpowiedniego czasu fermentacja zostaje przerwana dzięki podgrzaniu herbaty na gorących rusztach, a następnie liście zostają zrolowane i wysuszone. Tradycyjnie w Chinach powstaje lekki Oolong (12-20% fermentacji), natomiast Tajwańczycy gustują w wyrazistym i mocnym smaku tej herbaty i przeprowadzają dłuższą fermentację (nawet 70%).
Ten wyjątkowy sposób produkcji herbaty Oolong powoduje, że ma ona delikatny, lekko słodkawy smak i aromat. Jednak odmiany pochodzące z Tajwanu (np. Formosa Oolong) są bardziej wyraziste, o kwiatowym i owocowym zapachu.
Przygotowanie Oolong
Aby przygotować doskonałej jakości napar, wystarczy do filiżanki wsypać 1 łyżeczkę herbaty Oolong i zalać ją wodą o temperaturze 90 stopni Celsjusza. Parzenie nie powinno trwać dłużej niż 2-3 minuty. Po tym czasie należy z filiżanki usunąć listki (przydatny jest odpowiedni koszyczek lub sitko), aby herbata nie straciła swego smaku i aromatu.
Należy jednak przestrzegać instrukcji parzenia zamieszczanych w opisie każdego rodzaju herbaty lub na etykiecie – mogą się one nieco od siebie różnić.
Gongfu Cha
Tradycyjnie herbatę Oolong przygotowuje się również w chińskiej ceremonii Gongfu Cha. Ta efektowna, lecz niespieszna metoda polega na kilkukrotnym, coraz dłuższym parzeniu i kosztowaniu niewielkich porcji naparu. Ten nieco teatralny rytuał nie jest co prawda praktyczny i nie nadaje się do codziennego parzenia herbaty, jednak może być wyjątkowym wydarzeniem i pozwala delektować się coraz bardziej zmieniającym się smakiem naparu.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.