SKŁAD: Cannabis Sativa L (konopia włóknista), szałwia lekarska, mięta, koper włoski.
CBD <2,1%, THC<0,20%
Herbatka konopna składa się w 75% z kwiatostanów i liści konopi włóknistych (Cannabis sativa L.). Nie zawiera sztucznych dodatków.
Obfituje w mikro i makroelementy, w tym magnez, cynk, sód, wapń, fosfor i żelazo, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Konopie mają właściwości: przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Hamują procesy starzenia się organizmu, przynoszą ulgę w stanach niepokoju i depresji, przywracają zdrowy sen, obniżają ciśnienie krwi i zapobiegają chorobom układu krążenia, łagodzą objawy migreny, przeciwdziałają mdłościom, zwiększają apetyt i regulują pracę jelit.
Zawarte w wyciągach z szałwii składniki ograniczają zbyt intensywną fermentację, regulują nadmierny wzrost jelitowej flory bakteryjnej, zmniejszają napięcie mięśniówki jelit oraz przeciwdziałają gromadzeniu się gazów, co przynosi ulgę przy bolesnych wzdęciach.
Mięta pomaga w bólach żołądka, zaburzeniach trawienia, nudnościach, niestrawności, a także w kolkach jelitowych. Liście mięty wykazują działanie rozkurczowe i obniżają napięcie mięśni gładkich, są stosowane w dolegliwościach, takich jak skurcze górnego odcinka przewodu pokarmowego i dróg żółciowych.
Koper działa na układ pokarmowy poprzez zmniejszenie napięcia mięśni gładkich jelit. Pobudzają również wydzielanie kwasu żołądkowego, a poprzez właściwości antybiotyczne hamują rozwój drobnoustrojów w jelitach. Są znanym i powszechnym środkiem wiatropędnym i poprawiającym trawienie.
Przygotowanie:
2-3 gramy suszu zalać gorącą wodą (75-80°C). Parzyć pod przykryciem przez 5-6 minut. Odcedzić. Według uznania podawać można z miodem akacjowym lub cytryną.