Bezpośrednio z naturalnych, ekologicznych upraw w sercu Rosji.
IVAN TEA
IWAN-CZAJ
Czarna granulowana herbata
Iwan Czaj RUSTYKALNY
Iwan Czaj Klasztorny
IVAN CHAI FINEST ORGANIC TEA
Гранулированный Иван-чай Монастырский
500g - papierowa torebka w pudełku
Herbata IVAN-CZAJ granulowana premium w nowej formule
Herbata przejechała ponad 1500 km, a w trosce o zachowanie struktury i zabezpieczenie została zapakowana w ekologiczną papierową torbę oraz umieszczona w wygodnym, łatwo otwieralnym kartoniku.
Skład: 100% liście wierzbówki kiprzycy (Epilobium Augustifolium) poddane procesowi suszenia i fermentacji, skręcone w formę granulek, rozdrobniona huba-czaga brzozowa, suszone owoce wiśni.
Masa netto: 500g
Termin minimalnej ważności: 11.2025
Kraj pochodzenia: Rosja
Zalecany sposób przygotowania:
Zalać herbatę gorącą wodą, 200ml na 1 łyżeczkę i pozostawić do zaparzenia przez minimum 3-5 minut.
Można zwiększyć doznania smakowe używając do słodzenia miodu lub cukru trzcinowego.
Nie zalecane przy indywidualnej nietolerancji produktów.
Sposób przechowywania:
W suchym i zacienionym miejscu, przy temperaturze od 0ºC do 25ºC i względnej wilgotności powietrza nie większej niż 70%.
Informacja dla alergików: produkt naturalnie bezglutenowy.
Wartość odżywcza w 100g produktu: wartość energetyczna 4kcal (17,2kJ), tłuszcze-0,0g, białko-0,5g, sól-0,0g, węglowodany-0,0g.
IWAN-CZAJ jest starosłowiańską herbatą, a w zasadzie herbatką, ponieważ roślina z jakiej się ją przygotowuje to wierzbówka kiprzyca, epilobium augustifolium (ros. иван-чай). Jej historia sięga średniowiecza, ponieważ wspomina się o niej już w kronikach z XII wieku. Obecnie w Rosji herbatkę określa się jako koporskij czaj, na pamiątkę wsi, która została założona przez Aleksandra Newskiego (świętego prawosławnego, księcia Nowogrodu Wielkiego). Określenie iwan-czaj zostało nadane herbatce w XVII wieku. Do tego czasu znachorzy nazywali ją zielem z boru. Napar z liści wierzbówki pomagał ludziom na bóle głowy czy w różnego rodzaju zapaleniach. Na uwagę zasługuje także fakt, że roślina miała także inne określenia, np. chlebnica (ros. хлебница) czy mielnicznik (ros. мельничник). Było to związane z tym, że jej starte korzenie były dodawane do mąki, z której potem był wypiekany chleb. Zioło to posiada wiele wartościowych składników, m.in. pektyny, potas, bioflawonoidy. Pomaga w walce z chorobami skóry. Wszystko to jest to dowodem na jej popularność, pożyteczność i wszechstronność.
Szczególną popularność zyskał iwan-czaj we wsi Koporje (ros. Копорье) niedaleko Petersburga. Stąd jej aktualna rosyjska nazwa. Ciekawy jest także fakt, że herbata z wierzbówki ceniona była nie tylko przez Rosjan, ale także przez mieszkańców Syberii, Holendrów, Duńczyków czy Dońskich Kozaków. Po jakimś czasie iwan-czaj był jednym z najważniejszych produktów, eksportowanych z kraju: do Anglii oraz innych krajów Europy, gdzie był także bardzo znany i ceniony (na równi z perskimi dywanami czy chińskim jedwabiem).
Proces przygotowania:
Liście Iwan Czaja są zbierane ręcznie, następnie suszy się je w cieniu w przewiewnym miejscu aby liście straciły około 30 % wody.
W zależności od gatunku (granulowany- liściasty), proces przetworzenia liści w herbatę różni się
Dla herbaty granulowanej, liście poddaje się rozdrobnieniu na specjalnym granulatorze
Dla herbaty liściastej, liście skręca się na specjalnym rolerze
Po wstępnym przygotowaniu, otrzymana masa zostanie poddana fermentacji około 8-12 godzin
Następnie przefermentowana masa liścia trafia do specjalnych suszarni gdzie w temperaturze 80 * uzyskuje swoją ostateczną masę i stan
Ostatni etap to przesianie i sortowanie
Skarbiec długowieczności.
- Usuwa organizm z toksyn, alergenów i złogów;
- Wspomaga odchudzanie, normalizuje procesy metaboliczne i trawienne;
- Wspomaga odmłodzenie skóry, zwiększa jej elastyczność i jędrność;
- Zwiększa męską potencję, eliminując zaburzenia erekcji, poprawiając pracę gruczołu krokowego (nie jest przypadkiem, że iwan-czaj jest nazywany "męską" rośliną);
- Przedłuża okres karmienia piersią poprzez zwiększenie laktacji, co oznacza, że przyczynia się do lepszego zdrowia dziecka;
- Zwiększa poziom hemoglobiny, normalizuje kwasowo-zasadową, równowagę wodną;
- Zapewnia spokojny sen, usuwa nadmierne rozdrażnienie, migreny, bolesne odczucia.
- Od czasów starożytnych Iwan-czaj ratował ludzi przed wieloma chorobami.
Obecność witaminy C w liściach i kwiatach jest 6,5 razy wyższa niż w cytrynie. Optymalna zawartość żelaza, polifenoli (flawonoidów), tanin, karotenów, wielopierścieniowych kwasów organicznych, mikroelementów w roślinie obniża ciśnienie krwi, normalizuje pracę serca i poprawia ogólny tanu zdrowia.
Herbata ziołowa IWAN CZAJ oprócz rozpoznawalnego aromatu i wyśmienitego smaku, ta ma wiele przydatnych właściwości, które nasi przodkowie znali setki lat temu Surowcem do picia jest wierzbówka kiprzyca, która nawet dzisiaj rośnie w dużych ilościach w pobliżu naturalnych zbiorników. W wąskich i długich liściach tej rośliny współcześni naukowcy zidentyfikowali około stu różnych substancji ważnych dla człowieka - od witaminy C po żelazo nieorganiczne. Oficjalnie udowodniono, że herbata Ivan Czaj, przy jej regularnym spożywaniu może rozwiązać wiele problemów zdrowotnych:
- Zapobieganie ostrym infekcjom dróg oddechowych i infekcjom wirusowym.
- Leczenie procesów zapalnych - od przechłodzonego gardła do patologii stawów.
- Optymalizacja pracy przewodu pokarmowego, zarówno w całokształcie, jak i w nietypowych przypadkach, np. po świątecznym przejedzeniu tłustymi potrawami
- Regulacja przepływu krwi i tworzenie krwi.
- Wzmocnienie mięśni szkieletowych i tkanek mięśni serca, zwiększenie elastyczności ścian naczyń krwionośnych.
- Poprawa procesów umysłowych.
- Prawidłowe funkcjonowanie gruczołu krokowego
- Odciążenie od stresu, relaksacja, eliminacja objawów zmęczenia fizycznego.
Ponadto iwan-czaj granulowany, fermentowany przekształca niektóre naturalne substancje organiczne, w wyniku których nabywa zdolność do uspokojenia ogólnego układu nerwowego i mięśniowego oraz zapobiega występowaniu złośliwych nowotworów.
Liście są zbierane ręcznie. Zastosowano tradycyjne metody suszenia i fermentacji, by zachować mnogość unikalnych wartości ukrytych w liściach wierzbówki kiprzycy, czyli Iwan Czaju.
Iwan-czaj – tradycyjny rosyjski napój, bardzo ceniony za swoje właściwości użytkowe. Filiżanka tej herbaty o poranku doskonale pobudza i nadaje sił na cały dzień, a filiżanka wieczorem – odpręża i daje spokojny sen.
RĘCZNIE ZBIERANY I SPECJALNIE SELEKCJONOWANY
Herbata ziołowa „Iwan-Czaj fermentowany granulowany wyborny”
NIE ZAWIERA KOFEINY ZACHOWUJE SMAK I AROMAT, TAKŻE PRZY 3 ZAPARZENIU
Bez barwników i aromatów.
100% NATURALNY PRODUKT, KIPRIEJ, IVAN TEA GRANULOWANY- ORYGINALNY 100%- FERMENTOWANY,
IWAN CZAJ, IVAN TEA- FERMENTOWANY- 100% ORYGINALNY