Czarna herbata indyjska bez dodatków. Napar o pełnym i dojrzałym smaku. Herbata zbierana w regionie tzw. "błękitnych gór"
Herbaty w zależności od zakupionej ilości pakujemy w 50/100/150/200/250 gramowe opakowania. Jeżeli życzą sobie Państwo inaczej prosimy o informację w szczegółach zamówienia.
Sposób parzenia herbaty czarnej :
- Jedna łyżeczka herbaty na filiżankę
- Temperatura wody 95
- Czas parzenia 3-5min.
Krótki czas parzenia herbaty to napar o właściwościach pobudzających.
Długi czas parzenia herbaty to napar o właściwościach uspakajających.
Każdy degustator ceni sobie indyjskie Darjeelingi, herbaty Assam i Ceylon, to właśnie zielone liście herbaty poddane procesowi fermentacji, zwane czarną herbatą. Herbata ta produkowana jest w wielu krajach, na różnych kontynentach, głownie w Azji, ale też wiele doskonałych gatunków pochodzi z Afryki. Każdy region w którym produkuje się herbatę ma swoją tradycję i recepturę na jej wytwarzanie, ale podstawy procesu są wszędzie takie same, to znaczy więdnięcie/zwijanie/fermentowanie i palenie, czyli suszenie, które hamuje naturalne procesy rozkładu liści. Napar z czarnej herbaty ma kolor od jasno do ciemno czerwonego i charakteryzuje się bardzo przyjemnym zapachem i aromatem. Herbatę należy spożyć ciepłą, tylko taka ma właściwy smak.
- zawiera dużą ilość teiny, w związku z tym działa na nas pobudzająco
- wpływa na działanie herbaty ma czas jej parzenia, 3-5 minut herbata ma właściwości pobudzające, po tym czasie zaczyna wydzielać się tanina, która neutralizuje działanie teiny, herbata robi się gorzka w smaku i działa kojąco.
- w zależności od gatunku zawiera mniej więcej tyle polifenoli co herbata zielona, najsilniejszych przeciwutleniaczy, zmniejsza się więc ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego
- zawarta w czarnej herbacie teaflawina, pobudza nasz mózg do działania