Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym oraz przetwarzaniu Twoich danych, możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz.Administratorem Twoich danych będzie Allegro oraz niektórzy partnerzy, z którymi współpracujemy.
Ułatwienia korzystania z naszych stron, prezentowania spersonalizowanych treści i reklam oraz ich pomiaru, tworzenia statystyk, poprawy funkcjonalności strony.Zgodę wyrażasz dobrowolnie. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
polityka plików cookiespolityka ochrony prywatności- 13,23 zł
- Herbata Oolong formosa 50g
- 22,22 zł z dostawą
- 16,90 zł
- Herbata Oolong Formosa Fine UniTea Land 50g
- 26,89 zł z dostawą
Herbata FORMOSA OOLONG 50g W-wa (5542250665)
Opis
W odróżnieniu od innych sprzedających, każdą herbatę pakujemy w szczelne, chroniące przed światłem opakowanie.
Kartonowe pudełka, w których wysyłane są wszystkie zamówienia, chronią delikatne herbaciane listki przed pokruszeniem. Nie przesyłamy herbat w kopertach!
Naszym celem jest dostarczenie Wam produktów pełnych aromatu i w nienaruszonym stanie.
- Paczkomat inPost
- 7.99 zł przedpłata
- 11.49 zł za pobraniem
- Poczta Polska
- 9.99 zł paczka ekonomiczna
- 11.99 zł paczka piorytetowa
- 18.99 zł za pobraniem - Paczka 48
- 20.99 zł za pobraniem - Paczka 24
- Przesyłka kurierska
- 15.59 zł przedpłata
- 21.59 zł za pobraniem
- Odbiór osobisty
- 0 zł po przedpłacie
Informacje ogólne:
Półfermentowana herbata z Tajwanu o delikatnym smaku.
W celu zaparzania w stylu gongfu cha, proponujemy zastosowanie 4-5 gramów na 150 ml wody:
- pierwsze parzenie 50 sekund
- drugie parzenie - 1 minuta 30 sekund
- trzecie parzenie - 1 minuta
- czwarte parzenie - 2 minuty
- piąte parzenie - 4 minuty
Liście | ciemnozielone, zrolowane |
Aromat i smak | aksamitny, zrównoważony z subtelnie wyczuwalną nutą prażenia |
Kolor naparu | przejrzysty, żółto-złoty |
Składniki | herbata oolong |
Opinie naszych klientów | |
Anna | To pierwszy oolong jakiego spróbowałam i jestem zachwycona. Delikatny smak i bardzo przyjemny aromat. Idealna na wieczorny odpoczynek. |
Oolong – ani zielona, ani czarna
Oolong to kolejna pyszna propozycja dla poszukujących herbacianych wrażeń. Tak jak w przypadku herbat czarnych i zielonych, powstaje ona z listków Camellia sinensis, podobne są również etapy jej produkcji. Najważniejszą różnicą jest jednak skrócony proces fermentacji w porównaniu do czarnej herbaty (półfermetacja). Oolong znajduje się więc gdzieś pomiędzy nieprzetwarzaną herbatą zieloną a poddaną pełnej fermentacji herbatą czarną.
Liście herbaty po zebraniu i zwiędnięciu zostają celowo wytrząsane. Rozbijane w ten sposób listki podczas fermentowania i oksydacji nierównomiernie zmieniają swój kolor – brzegi stają się ciemnozielone, a nawet czerwone, zaś pozostała powierzchnia staje się żółtawa. Po upływie odpowiedniego czasu fermentacja zostaje przerwana dzięki podgrzaniu herbaty na gorących rusztach, a następnie liście zostają zrolowane i wysuszone. Tradycyjnie w Chinach powstaje lekki Oolong (12-20% fermentacji), natomiast Tajwańczycy gustują w wyrazistym i mocnym smaku tej herbaty i przeprowadzają dłuższą fermentację (nawet 70%).
Ten wyjątkowy sposób produkcji herbaty Oolong powoduje, że ma ona delikatny, lekko słodkawy smak i aromat. Jednak odmiany pochodzące z Tajwanu (np. Formosa Oolong) są bardziej wyraziste, o kwiatowym i owocowym zapachu.
Przygotowanie Oolong
Aby przygotować doskonałej jakości napar, wystarczy do filiżanki wsypać 1 łyżeczkę herbaty Oolong i zalać ją wodą o temperaturze 90 stopni Celsjusza. Parzenie nie powinno trwać dłużej niż 2-3 minuty. Po tym czasie należy z filiżanki usunąć listki (przydatny jest odpowiedni koszyczek lub sitko), aby herbata nie straciła swego smaku i aromatu.
Należy jednak przestrzegać instrukcji parzenia zamieszczanych w opisie każdego rodzaju herbaty lub na etykiecie – mogą się one nieco od siebie różnić.
Gongfu Cha
Tradycyjnie herbatę Oolong przygotowuje się również w chińskiej ceremonii Gongfu Cha. Ta efektowna, lecz niespieszna metoda polega na kilkukrotnym, coraz dłuższym parzeniu i kosztowaniu niewielkich porcji naparu. Ten nieco teatralny rytuał nie jest co prawda praktyczny i nie nadaje się do codziennego parzenia herbaty, jednak może być wyjątkowym wydarzeniem i pozwala delektować się coraz bardziej zmieniającym się smakiem naparu.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.