Dilmah Endane Estate Sapphire Pekoe
Czarna herbata cejlońska "z jednej plantacji".
130g sypkiej herbaty liściastej.
Liście zerwaliśmy ręcznie w styczniu, kiedy w ogrodach herbacianych Endane pogoda pozostaje w pełnej harmonii z krzewami. Są one wyjątkowe poprzez nizinne terroir, ale także dzięki swoim historycznym korzeniom – zostały zasadzone sto lat temu. Czas, miejsce oraz sposób zbioru i przetwarzania liści zbudowały charakter naparu – bursztynowego, w smaku i aromacie lekko owocowego, ziołowego, z nutami cedrowymi.
Skład i propozycja przygotowania
Skład: Czarna herbata cejlońska (liść Pekoe 1), bez dodatków.
Moc herbaty: średnia/mocna.
Liść: Pekoe 1
Największy z liściastych gatunków, wyglądem przypominający śrut. Często można spotkać "cięte liście", które bywają lekko otwarte.
Dodatki: najlepsza bez dodatków.
Pora dnia: cały dzień.
Towarzystwo: Zielone curry, pikantne mięso, ciemna czekolada, creme brulee.
Instrukcja przygotowania: Jedną kopiastą łyżeczkę (2g) herbaty zalać 220 ml świeżo zagotowanego wrzątku. Parzyć przez 3-5 minut w zależności od preferowanej mocy naparu.
Instrukcja przechowywania: W celu zachowania świeżości i naturalnych walorów Dilmah, przechowuj herbatę w czystym, suchym, wolnym od obcych zapachów i szczelnym pojemniku. Najlepiej w lodówce.
Kraj pochodzenia: Sri Lanka (dawniej Cejlon).
Kraj pochodzenia składnika głównego: Sri Lanka (dawniej Cejlon).
Dilmah kolekcja Jubileuszowa
Z okazji jubileuszu (70 lat!) przygody z herbatą oraz 90. urodzin, Merrill J. Fernando – założyciel marki Dilmah, stworzył produkt wyjątkowy - limitowaną kolekcję herbat jubileuszowych klasy Single Estate o naprawdę unikalnych cechach terroir: Emerald Hills Anniversary Green Tea, Craighead Estate Celebration Pekoe oraz Endane Estate Sapphire Pekoe.
Merrill J. Fernando jest legendą. Wielu nieznającym go osobiście ludziom wydaje się kimś nierzeczywistym, niedostępnym, figurą, a może nawet tzw. "twarzą" marki Dilmah. Łatwo wyobrazić sobie zdziwienie odwiedzających cejloński pokój kiperski gości, którzy podczas sesji degustacyjnej widzą nagle przechodzącego jak gdyby nigdy nic tuż obok nich Merrilla – skupionego, w białym fartuchu, w towarzystwie asystenta, idącego do codziennej pracy kipera herbaty.
Magia herbaty kryje się w jej naturalnej różnorodności.
Czarne, czerwone, zielone i białe - wszystkie herbaty Dilmah rosną w rytmie natury. W górach albo nad oceanem, w tropikalnym słońcu lub w strugach deszczu. Czasem zrywane są w chłodne poranki, a czasami w upalne popołudnia. I dlatego jedne mają mocny smak, inne z kolei bardzo lekki. Różnią się też kolorami naparów - brązowymi, pomarańczowymi albo nawet jasnożółtymi.
Herbaty Dilmah to dar natury, który w pełni doceniamy. W odpowiednim momencie zrywamy listki, przetwarzamy je tradycyjnymi, sprawdzonymi sposobami i szczelnie pakujemy, żeby zabezpieczyć to, co w nich najlepsze, aż do chwili zaparzenia.
W naszych herbatach znajdują się tylko młode, ręcznie zebrane z krzewu listki dające najsmaczniejszy napar. Tradycyjną metodą produkcji wydobywamy i zachowujemy ich naturalne walory, a odpowiednim opakowaniem zabezpieczamy to, co w herbacie najlepsze, aż do chwili zaparzenia.
Rodzina Fernando to prawdziwi pasjonaci herbaty.
Piszą na jej temat książki, wymyślają przepisy kulinarne z jej wykorzystaniem, prowadzą kursy degustacyjne. Przede wszystkim jednak uprawiają herbaciane ogrody i produkują własną herbatę Dilmah. Robią to z szacunkiem dla natury, dzięki czemu jest tak świeża i bogata w smaki.
Merrill, Dilhan i Malik Fernando nie tylko produkują herbatę, ale też wzmacniają więzi pomiędzy człowiekiem i otaczającym go światem. Misją fundacji Dilmah Conservation jest zachowanie rytmu natury - ochrona lokalnej przyrody, której częścią są także krzewy cejlońskiej herbaty.